Партията на Касим Дал: Ердоган е добър приятел на България

OFFNews 12 декември 2013 в 21:55 7319 8

Реджеп Ердоган. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Реджеп Ердоган. Снимка: ЕПА / БГНЕС

 

Турция, като кандидат за пълноправен член в ЕС никога не е имала териториални претенции към нашата страна, а в частност премиерът Ердоган е добър приятел на страната ни и радетел за интензивно развитие на двустранните ни отношения на основата на взаимни ползи.

Това се посочва в позиция на Народна партия „Свобода и достойнство” (по-известна в публичното пространство като партията на Касим Дал)  по повод  изказването на турския премиер Реджеп Таийп Ердоган за Тракия.

На митинг в град Кешан Ердоган заяви: “Тракия е и Солун, и Ксанти, Делиорман, Кърджали, Вардар. Дори и ако се върнете в Скопие, в Прищина, Призрен, Сараево. Тракия е жив свидетел на нашата история. Този район е представителен за цялата ни история.”

Въпреки че напълно разбираме спецификата на една предизборна риторика, както и политическите му послания в една управлявана от опозицията област в навечерието на местни избори, турския премиер би трябвало да се съобразява с отзвука, който биха предизвикали подобни негови послания  в и без това достатъчно натоварения с исторически и геополитически стереотипи регион на Балканите, коментират от НПСД.

В позицията на партията се посочва още: "В тази връзка, както и за да се преустановят каквито и да е политически спекулации с добрите приятелски и колегиални отношения на Народна партия „Свобода и достойнство” с настоящото политическо ръководство на Република Турция, както и с абсолютно несъстоятелните и безпочвените обвинения към партията ни в проводничество на т.нар. неоосманизъм и радикален ислям в България, заявяваме категорично, че в рамките на добрите междусъседски взаимоотношения на Балканите, които развиваме успешно  в наши дни, нямат място политически изказвания, които двусмислено да адресират историческите и географски измерения на балканските реалности".

Остро се противопоставяме на всякакви спекулативни интерпретации, захранващи регионални национал - популизми, които спъват общото ни европейско бъдеще, пишат още от НПСД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови