Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Парламентът ще осигури още 67 млн. лв. за армията

Offnews 15 декември 2014 в 12:36 2283 0

Парламентът ще осигури още 67 млн. лв. за армията

Снимка Вяра Йовева, Министерство на отбраната

Министерството на отбраната има подкрепата на парламентарните групи да се осигурят недостигащите около 66-67 милиона лева в бюджета на ведомството. 

Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев. Заедно с началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов той посети днес възстановеното поделение 54 990 във Враца. 

Според министъра недостигащите средства могат да бъдат осигурени чрез актуализация през следващата година. Друга възможност е средствата от предстоящата продажба на военни имоти с отпаднала необходимост да останат в бюджета на министерството. Ненчев е категоричен, че няма да има съкращения на личен състав, което е залегнало и в споразумението за управление на правителството.

Ще бъде запазено и обезщетението до 20 заплати при пенсиониране на военнослужещите. Днес стана ясно, че след среща с вицепремиера Ивайло Калфин е сформирана работна група, която да работи по пенсионната реформа, така че да бъдат спазени както европейските директиви, които предвиждат отпадане на ранното пенсиониране при военните.

Механизираният батальон в поделение 54 990 във Враца ще може да изпълнява и задачи, свързани с различни кризи и бедствия в региона. Към момента е осигурена 80 на сто от необходимата техника и е назначен около 70 на сто от личния състав на военното формирование, който трябва да е до 250 кадрови военни. Около 140 от вече назначените са жители на област Враца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!