Парламентът събра кворум с регистрации и от болнични стаи

OFFNews Последна промяна на 11 ноември 2020 в 10:00 2309 1

С абсолютния минимум от 121 народни представители управляващите успяха да съберат кворум и да започне заседанието на парламента.

116 депутати се регистрираха в пленарната зала. 5-ма народни представители се регистрираха дистанционно, чрез видео връзка. От видеото се видя, че председателката на правната комисия Анна Александрова (ГЕРБ) се намира в болница и е на кислородно лечение. Председателят на парламента Цвета Караянчева накара всеки от петимата, в това число Александрова, да заяви лично "тук" и гласът им да бъде отчетен.

След това Караянчева бързо обяви старт на заседанието. Възможност за дистанционно участие на депутатите под карантина или болни от коронавирус беше въведена от Народното събрание миналия петък след странно преброяване на депутатите в залата.

В регистрацията не участваха депутатите от БСП и ДПС. След като бе установен кворум социалистите влязоха в зала. ДПС миналата седмица обявиха, че няма да участват тази седмица в заседанията, докато не бъдат опровергани съмненията за депутат под карантина, който е участвал в заседанията на парламент.

От БСП направиха предложение за изслушване на здравния министър Костадин Ангелов за положението с коронавируса в страната. От ГЕРБ възразиха, че предложението не отговаря на реда по правилника, а председателката на групата Даниела Дариткова обвини опозицията, която отказва от месеци да се регистрира, с думите:

"Не ви ли е неудобно от колегите, които представяме от болничните стаи на кислородно лечение. Не ви ли е неудобно!"

Тези, на които трябва да им е неудобно са управляващите, които "изнасилват" колегите си да се регистрират и от болниците, отговори и Георги Свиленски (БСП). Не БСП, а българските граждани искат да разберат какво се случва в здравеопазването, каза още Свиленски. "Няма как да приемем всичко това, което казахте. Г-жо председател, на базата на кой правилник и кой член от правилника в петък приехте това решение, с което карате колеги от болницата да участват в заседанията. Обвинявате ни, че не познаваме правилника. Вие като председател научихте ли Правилника и разбрахте ли, че в петък в 15 ч. след обяд няма как да вкарате проект за решение, който да бъде гласуван в 16 ч. В петък заседанието е нелегитимно и вие го знаете много добре. При поименната проверка в зала присъстваха 118 народни представители", заяви Свиленски.

Даниела Дариткова разказа, че лично се е обадила на депутатите от БСП да участват в регистрацията в тази сложна ситуация, защото вирусът не щади никого.

"Обясних съвсем коректно на проф. Михайлов, че ако вие участвате в регистрацията, ако се покажете отговорни към работата си като парламентаристи, ще подкрепим искането за изслушване на министър Ангелов. За това, уважаеми колеги, аз отново потвърждавам тези свои думи. Да, важно е да се изслуша министъра, но тогава, когато вие участвате в кворума, в председателски съвет, когато вие бъдете отговорни народни представители", каза още д-р Дариткова.

Проф. Георги Михайлов (БСП) заяви, че се използва език на омразата в процедура към Караянчева. "Не искам да припомням и да позволявате друг път колеги да си изпускат нервите. Да обясняват, че ако се регистрира една парламентарна група, нещо важно ще се случи, ако не се регистрира, няма да се случи, но то е важно. Дайте да седнем на земята. Вие хвърчите във въздуха", каза роф. Михайлов.

"Предвид на това, че днес вие не направихте кворум, вие не бяхте в пленарна зала, смятам, че вие не се интересувате от темата, която повдигате. Ако вие бяхте дошли на председателски съвет, можехме да обсъдим вашето предложение и колегите председатели на парламентарни групи можеха да ви подкрепят. Не може по този начин с процедурни хватки, нарушавайки правилника, да извивате моите ръце и да говорите по начина, който говорите от трибуната", каза за финал Цвета Караянчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1221

1

Котарак

11.11 2020 в 12:49

Еййй, такава гад като тия управляващи не ми е минавало през ума, че може да има!!!