Парламентът разреши на Орешарски да тегли още един заем от 3 млрд. лв.

Нели Чолашка 06 юни 2014 в 10:52 7046 5

Петър Чобанов, министър на финансите.

Парламентът прие на първо и второ четене проектозакон, с който се разрешава на кабинета да тегли заем от 3 млрд. лв.

Въпреки дългите изказвания на депутати от ГЕРБ управляващите успяха да прокарат законопроекта преди пресконференцията на Сергей Станишев.

Внесеният от Министерския съвет законопроект е за ратифициране на Договора за подписка между Република България и Ситигруп Глобал Маркетс Лимитед, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си и Джей Пи Морган Секюритиз Пи Ел Си. Той предвижда емитирането на облигации на стойност 1 493 000 000 евро (или до равностойността в щатски долари), емитирани на един или повече траншове.

Идеята е с близо 1.7 млрд. лв. да бъде покрит стар дълга в началото на следващата година, а с останалите 1.3 млрд. лв. да бъде покрит дефицит от тази година.

От ГЕРБ попитаха защо се бърза с този заем, след като ще се покрива дълг в началото на следващата година, отново питаха защо се трупа толкова голям дефицит.

От БСП се изказа единствено Антон Кутев, който напомни на ГЕРБерите, че при тяхното управление се е стопил резервът от 8 млрд. лв., който им е оставил Сергей Станишев като премиер.

Фенансовият министър Петър Чобанов пък припомни, че емитирането на дълг не се обсъжда, защото това носи риск за емисията. Няма смисъл да клатим лодката, в която се намираме всички, коментира министърът.

Той попита също защо ГЕРБ поставя въпроси, които ще се обсъждат другата седмица при дебата по петия вот на недоверие, който е за финансовата политика на кабинета "Орешарски", когато ще си мерят фискалните политики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови