Парламентът разреши на Орешарски да тегли още един заем от 3 млрд. лв.

Нели Чолашка Последна промяна на 06 юни 2014 в 10:52 6428 5

Парламентът прие на първо и второ четене проектозакон, с който се разрешава на кабинета да тегли заем от 3 млрд. лв.

Въпреки дългите изказвания на депутати от ГЕРБ управляващите успяха да прокарат законопроекта преди пресконференцията на Сергей Станишев.

Внесеният от Министерския съвет законопроект е за ратифициране на Договора за подписка между Република България и Ситигруп Глобал Маркетс Лимитед, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си и Джей Пи Морган Секюритиз Пи Ел Си. Той предвижда емитирането на облигации на стойност 1 493 000 000 евро (или до равностойността в щатски долари), емитирани на един или повече траншове.

Идеята е с близо 1.7 млрд. лв. да бъде покрит стар дълга в началото на следващата година, а с останалите 1.3 млрд. лв. да бъде покрит дефицит от тази година.

От ГЕРБ попитаха защо се бърза с този заем, след като ще се покрива дълг в началото на следващата година, отново питаха защо се трупа толкова голям дефицит.

От БСП се изказа единствено Антон Кутев, който напомни на ГЕРБерите, че при тяхното управление се е стопил резервът от 8 млрд. лв., който им е оставил Сергей Станишев като премиер.

Фенансовият министър Петър Чобанов пък припомни, че емитирането на дълг не се обсъжда, защото това носи риск за емисията. Няма смисъл да клатим лодката, в която се намираме всички, коментира министърът.

Той попита също защо ГЕРБ поставя въпроси, които ще се обсъждат другата седмица при дебата по петия вот на недоверие, който е за финансовата политика на кабинета "Орешарски", когато ще си мерят фискалните политики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.06 2014 в 20:32

Ало, НЕГРАМОТНИЦИ НЕСКОПОСАНИ!

Пропускаме темата "запетайки", допускаме че те са "сложна материя".

Това който и както и да го чете, звучи идиотско: "да бъде покрит стар дълга в началото на следващата година".

Но "Фенансовият министър" вече прелива всички чаши.

OFFNews напоследък става все по-отвратителен и труден за четене. До кога така?

06.06 2014 в 14:48

Мога да отговоря на Кутев така,без да разбирам от финанси на държавата,впрочем както и той.
ГЕРБ може да са изхарчили 1.5 милиарда от фискалния резерв(защото от 8-6.5=1.5 милиарда изхарчени за 3.5 години и половина,защото май месец 2013 година фискалния резерв беше толкова,а не както ЧОбана се опитва да каже че през февруари е бил 4.5 милиарда,защото тогава имаше плащания,а до май ЕС възстанови парите)но за сметка на това имат с какво да се хвалят.А при Станишев и преди при тройната коалиция и сега при тази тройна коалиция,все им спират парите по Оперативните програми.Но за сметка на това ОЛигарски от миналата година се потроши да тегли заеми!
А сега да видим кой е некадърника в ситуацията.

06.06 2014 в 14:24

Ха, както и да го усукват, това си е кражба като за последно! Горко на нас, които плащаме!

06.06 2014 в 11:57

Представяте ли си този да го видите с обръсната глава, ауууууууу.

06.06 2014 в 11:43

Защо на Кремъл му трябва „Южен поток“? Защото Украйна доказа, че е нация с достойнство. Тя ще предоставя тръбите за газ на своя територия на „Газпром“ по правилата на свободната търговия в съвременния свят. Това не устройва Москва – путиноидите са робовладелци, подобно на всички свои предшественици в многострадалната руска история. Затова Украйна трябва да бъде заобиколена. На неразумно висока цена – по дъното на Черно море, за да се спаси робовладелския контрол на Империята над Централна и Югоизточна Европа. Но някой трябва да плати цената на арогантното безумие „Южен поток“. Ако проектът бъде построен по правилата на европейската търговия, тръбата трябва да бъде достъпна за всеки доставчик на газ на пазарен принцип. Но пазарът убива най-ценното достояние на Кремъл – монопола. „Газпром“ трябва да има монопол върху „Южния поток“, за да може да продава газ на двойни и тройни цени в един свят, в който новите енергийни технологии рязко свалят цената на този ресурс. Нещо повече – газовият монопол трябва да произвежда политически монопол на Кремъл над Източна Европа. Точно тук на помощ идва дребната алчност и предателството на управляващите български братушки. За дребен – гнусен рушвет те ще продадат на Кремъл възможността да наруши европейския закон и да изнуди Централна и Източна Европа още веднъж. Цената вече е ясна – изхвърляне на България от Европейския съюз.

Днес ние правим избор, който е по-съдбовен отвсякога. Европейската ни принадлежност, бъдещето на децата ни и народа ни е в ръцете на най-безскрупулните продажници, някога управлявали България. Ако ги оставим да извършат предателството „Южен поток – морски газопровод“ и да вземат 30-те си сребърника губим всичко, включително остатъчното си достойнство на граждани на една все още европейска страна. Днес не е достатъчно да протестираме – ние просто трябва да ги изхвърлим – този път окончателно.