Парламентът прие на първо четене бюджета за пенсиите

OFFNews 08 ноември 2017 в 18:10 6564 0

Със 123 гласа "за" парламентът прие на първо четене проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 г. 

Проектобюджетът на ДОО беше подкрепен от депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", а "против" бяха 86 от "БСП за България" и ДПС.

Проектобюджетът предвижда увеличение на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с един процентен пункт.

Повишава се минимална работна заплата от 460 на 510 лева и обезщетението за отглеждане на малко дете от 340 на 380 лева. Предвижда се административно увеличение на минималните осигурителни прагове за 2018 г. с 3,9 на сто.

Определя се минимален месечен осигурителен доход на самоосигуряващите се лица от 510 лв.

Запазва се размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица - 2 600 лв.

Увеличава се минималният дневен размер на обезщетението за безработица от 7,20 лв. на 9 лв. и се определя дневен максимален размер - 74,29 лв.

Променят се изискванията за право на парично обезщетение за безработица - внесени и дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 12 месеца от последните 18 месеца.

Предвижда се и увеличаване на възрастта за пенсиониране на жените с 2 месеца и на мъжете с 1 месец.

"Калцоне" или "Кълцоне"?

Бюджетът на ДОО за 2018 г. не променя несправедливостта в света на българина, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на дебата в пленарна зала.

По думите му, левицата не подкрепя бюджета, защото: не се различава с нищо от предишните седем, на същите автори; ГЕРБ абсолютизират стабилността на финансовите системите за сметка на хората, които са най-ценният стратегически ресурс на държавата; липсва визия и воля за решаване на основни проблеми на обществото ни; прави се опит да се имитира социална ангажираност.

Правите минимални отстъпки за сметка на други, заяви и депутатът от ПГ на „БСП за България“ Надя Клисурска.

Тя посочи като „трохички“, подхвърлени от управляващите: увеличаването на минималния размер на обезщетението за безработица с 1,80 лв.; увеличение с 1,33 лв. на ден на обезщетението за отглеждането на дете от 1-2 години, "което е крайно време да бъде обвързано с минималната работна заплата"; и със 7-12 лв. на пенсиите на месец, едва от месец юли, без да има компенсации за тези, които през тази година не са получили нищо.

Председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов заяви от трибуната, че  ДПС няма аргументи да подкрепи този бюджет.

Този предложен бюджет на ДОО се нарича постна пица, но не "Калцоне", а "Кълцоне", каза Адемов и подчерта, че управляващите са вдигали шум за фалшивите болнични листове, а в следващия момент предлагат увеличение на парите за болнични с 15 млн. лева.

Много е лесно да критикуваш, когато си в опозиция и не носиш отговорност за стабилността за държавата, коментира Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Бюджетът на ДОО е бюджет на баланса между социалната сигурност и социалната справедливост, заяви от трибуната Ангелова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!