Парламентът отхвърли предложението на БСП за по-високи майчински

OFFNews 02 март 2016 в 14:01 3271 11

Снимка БГНЕС

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за увеличаване на парите за отглеждане на дете от 1 до 2 години. 

БСП предложи парите за втората година от майчинството да се обвържат с размера на минималната работна заплата - 420 лева, което щеше да означава увеличаване на майчинските, които в момента са 340 лева на месец. 

Те обявиха още, че предложението им ще позволи размерът на майчинските да е фиксиран, а не да се определя всяка година заедно с държавния бюджет. 

От левицата подчертаха, че размерът на майчинските през втората година не се е променял изобщо между 2009 г. и 2013 г. и в момента изостава от минималната работна заплата. Депутатите от БСП допълниха, че исканото от тях увеличение ще струва на държавата 19 млн. лева годишно. 

Въпреки това "за" предложението им гласуваха едва 57 народни представители, двама гласуваха "против", а 80 - "въздържал се". Предложението за промяна в Кодекса за социално осигуряване не беше подкрепено и от депутатите от АБВ. 

От партията обвиниха БСП в популизъм и обясниха, че усилията на АБВ са насочени към откриването на повече ясли и детски градини и не подкрепят поощряването на младите майки да остават вкъщи, за да гледат децата си през втората година. 

Възмущението си от отхвърлянето на предложението изрази по-късно във Facebook лидерът на БСП Михаил Миков. 

„ГЕРБ, ДПС, АБВ, ПФ и част от РБ отхвърлиха предложението ни за увеличаване на помощите за майки с малки деца. Онези, които гласуваха "въздържал се", нямаха аргументи, или поне такива, които да споделят публично. С гласуването си те предпочетоха финансовият ресурс на държавата да продължи се харчи за обществени поръчки със завишени цени и в полза на обичайния тесен кръг от лица, а не за бъдещето на България“, посочи той. 

Той подчерта, че да гласуваш "въздържал се" по този въпрос означава, че не те интересуват хората, както и че си страхлив и лицемерен. Защото управляващите знаеха, че отнемат от майките, но се скриха зад привидно неутралното "въздържал се", допълни той.

Миков е категоричен, че необходимата сума за увеличението няма да натовари бюджета и ще представлява едва 2% от преизпълнението на бюджета само за месец януари, с което се похвали премиерът Бойко Борисов.

„Когато отидете на срещи с тези хора, питайте ги защо направиха това днес“, каза още Михаил Миков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!