Quantcast

Парламентът отхвърли предложението на БСП за по-високи майчински

OFFNews Последна промяна на 02 март 2016 в 14:01 2529 11

Снимка БГНЕС

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за увеличаване на парите за отглеждане на дете от 1 до 2 години. 

БСП предложи парите за втората година от майчинството да се обвържат с размера на минималната работна заплата - 420 лева, което щеше да означава увеличаване на майчинските, които в момента са 340 лева на месец. 

Те обявиха още, че предложението им ще позволи размерът на майчинските да е фиксиран, а не да се определя всяка година заедно с държавния бюджет. 

От левицата подчертаха, че размерът на майчинските през втората година не се е променял изобщо между 2009 г. и 2013 г. и в момента изостава от минималната работна заплата. Депутатите от БСП допълниха, че исканото от тях увеличение ще струва на държавата 19 млн. лева годишно. 

Въпреки това "за" предложението им гласуваха едва 57 народни представители, двама гласуваха "против", а 80 - "въздържал се". Предложението за промяна в Кодекса за социално осигуряване не беше подкрепено и от депутатите от АБВ. 

От партията обвиниха БСП в популизъм и обясниха, че усилията на АБВ са насочени към откриването на повече ясли и детски градини и не подкрепят поощряването на младите майки да остават вкъщи, за да гледат децата си през втората година. 

Възмущението си от отхвърлянето на предложението изрази по-късно във Facebook лидерът на БСП Михаил Миков. 

„ГЕРБ, ДПС, АБВ, ПФ и част от РБ отхвърлиха предложението ни за увеличаване на помощите за майки с малки деца. Онези, които гласуваха "въздържал се", нямаха аргументи, или поне такива, които да споделят публично. С гласуването си те предпочетоха финансовият ресурс на държавата да продължи се харчи за обществени поръчки със завишени цени и в полза на обичайния тесен кръг от лица, а не за бъдещето на България“, посочи той. 

Той подчерта, че да гласуваш "въздържал се" по този въпрос означава, че не те интересуват хората, както и че си страхлив и лицемерен. Защото управляващите знаеха, че отнемат от майките, но се скриха зад привидно неутралното "въздържал се", допълни той.

Миков е категоричен, че необходимата сума за увеличението няма да натовари бюджета и ще представлява едва 2% от преизпълнението на бюджета само за месец януари, с което се похвали премиерът Бойко Борисов.

„Когато отидете на срещи с тези хора, питайте ги защо направиха това днес“, каза още Михаил Миков.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.03 2016 в 16:10

Простичко е. Приравнете майчинските с болничните. Колкото осигуровки е внесла майката, толкова майчински да получава.

02.03 2016 в 15:40


b l a n c


c o m m e n t

02.03 2016 в 15:31

red, наште уважаваме свободата на словото. Манипулации търси при ваште.

По темата: а бе, никой социалист не ми отговаря на въпроса защо не предлагате да отпадне класът за прослужено време, с което да направите старите хора с една идея по-конкурентни на пазара на труда? Изпопадаха ми зъбите да питам и нищо.

02.03 2016 в 15:30

само децата на данъкоплатците
трябва да се отглеждат с парите на данъкоплатците

а разни чавета, произведени от потомствени бенефициенти,
само с права и свободи и без ангажименти към бюджета,
трябва да се отглеждат за сметка на производителите си

02.03 2016 в 14:53

““““““““Никой не иска да плаща за екстри като чужди деца, ти също си пял против добавки за "чавета" и "сигани".““““““““““


За тия отделно си плащаме ВСИЧКИ и то без да ни питат...и тока им плащаме....и так далее.....тъй ,че не ми се прави на умрела лисица.....бивш “тролчески колектив..зора..заря..утро“....или накратко казано - на всяко гърне похлупак!


================================================
@чесън, само не ми казвай, че и ти мааш с левиют бутон на мишокът:)))))))))
Викаш - популизъм, ами както искаш го наричай, като гледам много скоро по улиците няма и да се чува българска реч, ама пък сме си.......евротолерантни....

02.03 2016 в 14:53

Аз съм уточнител, драги, добавям факти и логика там, където липсват. Лепинките, които раздаваш не ми правят повече впечатление от ордена на ало, ваньо.

02.03 2016 в 14:32


БСП обича винаги "с чужда пита помен да прави". А бе другари от БСП, подпомогнете институциите да работят така, че да се задвижи икономиката. А това което говорите и правите досега е кьорфишек.

02.03 2016 в 14:28

уточнителя аз го мисля от наште, а оня, не стига къв злобен ами и комунде. хихи

02.03 2016 в 14:26

red, с това изказване заслужи има няма 1000-1500 плюса.
Иначе, кви 2 млн. за реклама vs. корупцията? Те нали прокуратурата и милицията се "разбраха"? Нулева толерантност от вчера.

02.03 2016 в 14:25

Никой не иска да плаща за екстри като чужди деца, ти също си пял против добавки за "чавета" и "сигани".