Такситата ще плащат данък до 1000 лв. годишно

OFFNews 10 ноември 2015 в 13:53 3767 3

Такситата ще плащат данък до 1000 лв. годишно

Комисията по бюджет и финанси одобри въвеждането на данък между 400 и 1000 лева върху таксиметров автомобил. Ставката ще бъде определяна от всяка община.

Въвеждането на еднократен налог върху таксиметровите превози няма да доведе до увеличаване на цените на превозите, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, цитирана от БНР.

Еднократният налог между 400 и хиляда лева ще замени данък печалба или данъка върху доходите на физическите лица, които в момента трябва да плащат таксиметровите водачи, обясни Стоянова, която е и един от вносителите на законопроекта.

В момента минималната работна заплата е 360 лева, което практически означава, че всеки един, работещ на минимална работна заплата, внася 400 лева данък в държавата. Така е определен и минимумът от 400 лв., който трябва да внасят въпросните превозвачи. "Знаете, че от догодина, тази минимална работна заплата се увеличава, но това не е отчетено в този диапазон, така че за някои по-малки общини, съобразно решението на Общинския съвет, може да бъде и по-нисък от данък върху една минимална работна заплата за годината, който е някъде около 550 лева годишно за новата минимална работна заплата", обясни Стоянова.

Йордан Цонев от ДПС обаче предупреди:

Да не се заблуждавате, че е улеснение за една група. Друга група може да я видим отпред, на жълтите плочки.

Румен Гечев от "БСП лява България" определи действията на управляващите като панически, за събиране на повече пари в хазната.

Промяната в Закона за местните данъци и такси е предложена от депутати от ГЕРБ.

Това е вторият опит за тази година управляващите да осигурят повече ресурс за общините. Идеята всяка община да може да налага до 2% върху данъка върху доходите на физическите лица беше първият опит, но той така и не стигна до официално внасяне на законопроект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews