Quantcast

Парламентът обсъжда президентското вето върху Закона за МВР

OFFNews Последна промяна на 18 юни 2014 в 07:21 1010 1

Народното събрание ще обсъжда върнатия преди 10 дни от президента Росен Плевнелиев Закон за Министерството на вътрешните работи.

В мотивите си за преразглеждане на разпоредби от закона държавният глава посочи, че липсва финансова обосновка за необходимите средства за 2014 година и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР.

Подчертано беше също, че са включени разпоредби, които създават предпоставки за нарушаване на конституционното право на достъп до обществена информация, за което допринася и записаната в закона възможност за мълчалив отказ по заявления за достъп до информация.

Росен Плевнелиев върна и разпоредбите, с които се отнема съществувалото повече от 20 години правомощие на президента да назначава главния секретар на МВР. Текстовете регламентират, главсекът да се назначава от правителството по предложение на вътрешния министър, а не както досега - с указ на президента. Главният секретар ще трябва да има поне седем години професионален стаж, а мандатът му ще бъде пет години. Това означава, че следващият вътрешен министър ще трябва да работи с настоящия главен секретар - Светлозар Лазаров. Новият министър ще може да прекрати мандата му при тежко нарушение, при системно неизпълнение на служебните задължения, както и при извършването на действия, които накърняват престижа на министерството. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.06 2014 в 10:04

Новият ЗМВР остава съмнителен от гледна точка на гаранциите за защита на правата на гражданите и спазване на демократичните стандарти в прилагането на сила за опазване на реда и сигурността. Сериозно безпокойство буди правомощието на вътрешния министър да забранява осъществяването на обществени мероприятия, да прилага сила не само в условията на абсолютна необходимост, да използва неизяснени като функции и правомощия „доброволни сътрудници“, да изследва поведението на гражданите в също толкова неизяснена като функции и правила „контролирана среда“, да отказва без обяснение достъп до всякаква обществена информация. Сериозно безпокойство буди и неприкритият стремеж на правителството да „бетонира“ настоящия Главния секретар на позицията му и да изземе правомощията по назначаването му от Президента, за да концентрира все повече възможности за силово въздействие в ръцете на изпълнителната власт. На фона на тези опасни за демокрацията, прозрачността и свободата решения, дребните социални отстъпки за редовите полицаи са наистина твърде дребни, а ветото на Президента – повече от основателно. Още по темата – в нашата статия „НОВИЯТ ЗАКОН ЗА МВР КАТО ПОДСТЪП КЪМ УСТАНОВЯВАНЕТО НА АВТОРИТАРНО УПРАВЛЕНИЕ“ от 10.06.2014 г. на този адрес: http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=5#140610