Парламентът обсъжда президентското вето върху Закона за МВР

OFFNews 18 юни 2014 в 07:21 1456 1

Народното събрание ще обсъжда върнатия преди 10 дни от президента Росен Плевнелиев Закон за Министерството на вътрешните работи.

В мотивите си за преразглеждане на разпоредби от закона държавният глава посочи, че липсва финансова обосновка за необходимите средства за 2014 година и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР.

Подчертано беше също, че са включени разпоредби, които създават предпоставки за нарушаване на конституционното право на достъп до обществена информация, за което допринася и записаната в закона възможност за мълчалив отказ по заявления за достъп до информация.

Росен Плевнелиев върна и разпоредбите, с които се отнема съществувалото повече от 20 години правомощие на президента да назначава главния секретар на МВР. Текстовете регламентират, главсекът да се назначава от правителството по предложение на вътрешния министър, а не както досега - с указ на президента. Главният секретар ще трябва да има поне седем години професионален стаж, а мандатът му ще бъде пет години. Това означава, че следващият вътрешен министър ще трябва да работи с настоящия главен секретар - Светлозар Лазаров. Новият министър ще може да прекрати мандата му при тежко нарушение, при системно неизпълнение на служебните задължения, както и при извършването на действия, които накърняват престижа на министерството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови