"Парламентът не прие закон, подписан от премиера – това е проблем"

ОFFNews 31 юли 2015 в 19:42 3098 5

Найден Зеленогорски.

"Това не е законът на друг, а на Министерския съвет и е подписан от премиера на държавата. Ако има закон, подписан от премиера, който не минава в пленарна зала, има проблем".

Това заяви пред БНТ депутатът от РБ Найден Зеленогорски по повод процедурното спиране на антикорпуционния закон днес в парламента.

"РБ предложи да се свика Съветът за развитие – за приоритетите, ускоряване на реформите – съдебна, здравна, конституционни промени, антикорупция, за сроковете, в които да се извършат. Предпочитам спокоен разговор в легитимните органи на коалицията, а не да се замерваме с цветисти фрази през медиите", каза още Зеленогорски.

Според него Реформаторите са "за" задължителна преференция без праг.

"Поискахме да се редактира въпроса на президента, той не го направи, а в зала го отхвърлиха. Трябва ясно да се осъзнае следното: ако има една трета депутати, избирани мажоритарно, партията, която сега има най-висок резултат, ще получи мнозинство в парламента. Ако половината се избират мажоритарно – победителят ще има конституционно мнозинство. Това означава парламента с една или две партии - тогава защо се борихме 25 години за демокрация", запита той.

По думите му днес на парламентарна група на РБ не е обсъждано излизане от коалицията, защото РБ ясно осъзнава, че това би създало тежко политическо напрежение, много вредно за страната.

"РБ се чувства по-комфортно в опозиция, но трябва да се гледа преди всичко стабилността", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови