Парламентът не посочи дата за президентските избори. ГЕРБ искат да са на 7 ноември

Ружа Райчева 25 август 2021 в 14:09 4334 1

Снимка БТА/Архив

Веселин Тодоров

И след втория за деня председателски съвет депутатите не излязоха с решение на коя дата да се проведат президентските избори. След края на срещата стана ясно, че ГЕРБ настоява първият тур на изборите да е на 7 ноември, а другите парламентарни групи - по думите на депутата Десислава Атанасова - не са посочили дати. Формално, възможните дати за провеждане на вота са от предпоследната неделя на октомври (24.10.) до 21 ноември включително.

Няма единодушие и дали изборите да се проведат само машинно, както и дали президентските избори да се обединят с предсрочните парламентарни, каквито по всяка вероятност ще има през есента. 

На заседанието бяха поканени представители на ЦИК и на фирма доставчик на машините "Сиела Норма" заради спор по изпълнението на договорите. Изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров заяви, че проблемите се свеждат до уточняването на детайли около сключения договор с ЦИК.  Според него това не би попречило на нови избори.

„Всъщност ние като председателски съвет не можем да решим тези проблеми, защото крайното решение е на ЦИК“, коментира Росица Кирова от ГЕРБ.

„Няма софтуерни проблеми, трябва да уточним детайли около договора. Това няма да попречи на предстоящите избори – и ние, и ЦИК имаме конструктивен подход“, заяви изпълнителният директор на "Сиела Норма".

Според зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова (ГЕРБ) на срещата от „Сиела норма“ са заявили, че са предали всички необходими софтуери и криптографски ключове на ЦИК. От изборната комисия пък казват, че не са ги получили в пълен обем.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че за партията ѝ най-подходяща дата за президентските избори е 7 ноември и че гласуването с хартиени бюлетини е много по-евтин вариант. Според нея избори три поредни недели ще струват 200 милиона лева.

Изпълнителният директор на "Сиела норма" посочи, че визията на фирмата е машините за вот в чужбина  да се върнат в консулските служби, но не в България, защото няма техническо време. 

„Там трябва да се препрограмират от наш оторизиран техник и отново ще заминат към секциите събота сутрин“, коментира Веселин Тодоров.

Той каза, че новата наемна цена на машина би била 5200 лева, като цената е по-висока от тази през февруари заради въздушният транспорт, който ще бъде нужен в случая.

„Общата сума е приблизително 6 милиона лева“, заяви Тодоров за допълнителните машини, нужни за вот 2 в 1. Те ще са нужни заради по-дългото време за гласуване, ако гласоподавателите трябва да посочат два избора - за президент и за парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови