Парламентът намали партийните субсидии с левче на глас

Елица Мартинова 09 декември 2013 в 11:02 2891 2

Пари
Пари

 

Без никакви дебати Народното събрание гласува да намали държавните субсидии на партиите, получили над 1% от гласовете на парламентарните избори през май.

Досега формациите, прескочили еднопроцентовия праг, получаваха по 12 лв. годишно за всеки получен глас. След днешното гласуване на парламента сумата се намалява с левче и става 11 лева на глас.

Решението да се намалят субсидиите бе взето на двудневните партийни консултации, които БСП и ДПС проведоха на Боровец на 29 и 30 ноември.

Орязването с 1 лв. на глас бе предложено от председателя на финансовата комисия в парламента Йордан Цонев (ДПС) и бе прието без дебати от членовете на комисията. На изборите през май гласуваха малко над половината българи с право на глас или около 3,6 млн. души. Справка на страницата на ЦИК показва, че четирите партии в парламента са получили съответно: ГЕРБ - 1 081 605 гласа; "Коалиция за България" - 942 541 гласа; ДПС - 400 466 гласа; "Атака" - 258 481 гласа. Броят на получените гласове на практика се равнява и на сумата, от която партиите гласуваха да се лишат за догодина.

Очаква се икономиите да спестят на държавата 4 млн. лв., които трябва да останат като буфер в бюджета.

При гласуването на текстовете бе отхвърлено предложението на депутата на КБ Георги Кадиев, чиято идея бе партийните субсидии да се намалят на половин - до 6 лв. на глас, а формациите в парламента да получават по 4500 лв. годишно за всяко депутатско място.

Гласувано и отхвърлено бе и предложението на "Атака", които настояваха партиите да се лишат изцяло от държавното си финансиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови