Quantcast

Парламентът намали партийните субсидии с левче на глас

Елица Мартинова Последна промяна на 09 декември 2013 в 11:02 2372 2

Пари
Пари

 

Без никакви дебати Народното събрание гласува да намали държавните субсидии на партиите, получили над 1% от гласовете на парламентарните избори през май.

Досега формациите, прескочили еднопроцентовия праг, получаваха по 12 лв. годишно за всеки получен глас. След днешното гласуване на парламента сумата се намалява с левче и става 11 лева на глас.

Решението да се намалят субсидиите бе взето на двудневните партийни консултации, които БСП и ДПС проведоха на Боровец на 29 и 30 ноември.

Орязването с 1 лв. на глас бе предложено от председателя на финансовата комисия в парламента Йордан Цонев (ДПС) и бе прието без дебати от членовете на комисията. На изборите през май гласуваха малко над половината българи с право на глас или около 3,6 млн. души. Справка на страницата на ЦИК показва, че четирите партии в парламента са получили съответно: ГЕРБ - 1 081 605 гласа; "Коалиция за България" - 942 541 гласа; ДПС - 400 466 гласа; "Атака" - 258 481 гласа. Броят на получените гласове на практика се равнява и на сумата, от която партиите гласуваха да се лишат за догодина.

Очаква се икономиите да спестят на държавата 4 млн. лв., които трябва да останат като буфер в бюджета.

При гласуването на текстовете бе отхвърлено предложението на депутата на КБ Георги Кадиев, чиято идея бе партийните субсидии да се намалят на половин - до 6 лв. на глас, а формациите в парламента да получават по 4500 лв. годишно за всяко депутатско място.

Гласувано и отхвърлено бе и предложението на "Атака", които настояваха партиите да се лишат изцяло от държавното си финансиране.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.12 2013 в 12:25

Сидер Ага (girlfriend of Dogan) е по-добре от Сидеров Ефенди.
Тоя е най-голямата руска подлога на света и винаги се бута около силните на деня
Нищо де, Оставката е все по-близо

09.12 2013 в 11:55

Демагогията и селските номера на Атака край нямат. Сидеров стана милионер с първата "порция" субсидии преди два мандата. После ги увеличи със следващата "порция" от следващия мандат плюс милиони от Борисов и ГЕРБ за "безкористна" подкрепа и "Никога ДПС и БСП да не дойдат повече на влас" /това е цитат от самия Сидеров ефенди от трибуната на НС/. После взе милиони и съвсем "безкористно" овласти ДПС и БСП за да може "Никога повече ГЕРБ да не дойдат на власт" /отново цитат от Сидеров ефенди/.
Сега да се надяваме да подкрепи "безкористно" и Ал Кайда, за да може "Никога повече да не ползват услугите на Хр.Бисеров"
Тлв Алфа и вестника се издържат също от тези субсидии.
Остава единствено варианта тов.Сидеров ефенди и партията му да са преминали изцяло на издръжка от съветските другари и агите от Истамбул.