Quantcast

Парламентът гласува промени в защита на земеделските земи

OFFNews Последна промяна на 11 март 2014 в 14:23 481 0

Земеделски земи

Промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи гласува на първо четене днес парламентът.

Измененията целят да защитят българските територии от спекулативни интереси, след като в края на 2013 г. изтече мораториумът върху продажбата на земеделска земя на чужденци.

Поправките в регламента предвиждат право на собственост върху земеделски земи и земи от горския фонд да придобиват само физически или юридически лица, които са пребивавали непрекъснато или са се установили в страната за най-малко три години, предхождащи годината на сключване на договора. За юридически лица, които са регистрирани от по-малко от три години, това ще бъде възможно, ако техните съдружници отговарят на същите условия.

При сделката купувачите ще бъдат длъжни да представят декларация, доказваща произхода на средствата, с които е закупена земята.
Друга цел на промените е да се гарантира достъпът на животновъдите до земеделските земи. Поправката на „Коалиция за България“ предвижда териториите да се отдават на собственици или ползватели на животновъдни обекти без търг. Според вносителите досегашният регламент, при който пасищата се отдаваха чрез търг на предложилия най-висока цена, често е ограничавал достъпа на по-малките стопанства до необходимите терени.

„За да не се счита отдаването на пасищата и ливадите без търг и конкурс за държавна помощ, в законопроекта е предвидено то да се извършва по пазарни цели“, пишат в мотивите си вносителите.

Виж още за: