Парламентарната рулетка се завърта за втори път, ДСБ потвърди подкрепата си за Денков

OFFNews 29 май 2023 в 07:26 5234 3

Николай Денков и Мария Габриел

Снимка БГНЕС/архив

Мария Габриел и Николай Денков

Парламентарната рулетка се завърта за втори път в 17:00 днес. Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната-Демократична България". 

Преди седмица първите две парламентарни коалиции обявиха, че договарят съставяне на общо правителство, което да работи година и половина, а премиерите в него да се редуват на 9 месеца, като Николай Денков поеме първи на ротация поста министър-председател, а след това премиер да бъде Мария Габриел. 

Сега обаче дали ще има редовно правителство не е ясно, след като в събота ГЕРБ-СДС замразиха разговорите за кабинет с ПП-ДБ заради разпространен от депутата Радостин Василев запис от заседание на Националния съвет на ПП. 

От партия "Демократи за силна България" съобщиха тази сутрин, че националното ръководство на партията потвърждава своето решение за подкрепа на излъчения от ПП - ДБ кандидат за министър-председател - академик Николай Денков. Считаме, че няма промяна в политическия анализ, довел до подкрепата ни за него и постигнатата управленска формула, се казва в съобщението. 

Декларираме, че ще положим всички възможни усилия, за да бъде излъчен редовен кабинет, който да овладее изострената политическа криза и проведе необходимите реформи, заявяват още от ДСБ. И още: Демократи за Силна България взема политическите си решения с оглед националния интерес и не се поддава на политически интриги и шантаж, координирани от силите, които целят отклоняване от евро-атлантическия път на България и връщането и в прокремълската сфера на влияние. 

Вчера Денков обяви, че е говорил с Мария Габриел и се надява до ден-два да подновят диалога за съставяне на правителство в рамките на 49-ия парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

3

Constanza

29.05 2023 в 11:09

Имам предвид, че Габриел гледа проф. Денков с неприязън. :)

870

2

Constanza

29.05 2023 в 08:36

С каква неприязън гледа проф. Денков на снимката.

900

1

нещото

29.05 2023 в 08:28

Според Борислав Цеков по БТВ днес не трябва да има правителство !!! Неговите присрастия към ГЕРБ и ДПС са безочливи!!!!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки