Паметник, спортен комплекс и филм в памет на Наим Сюлейманоглу в Момчилград

Вилдан Байрямова 26 юли 2019 в 15:50 4262 0

Мерал Акшенер, М.Карадайъ

Снимка Вилдан Байрямова

Истинско стълпотворение окупира Момчилград за откриването на паметника на световно известния щангист Наим Сюлейманоглу и обновения спортен комплекс на негово име. Турски екип снима филм за живота на трикратния олимпийски шампион, а в интернет вече се върти песен, посветена на Джобния Херкулес, изпълнявана от рапър.

За церемонията завчера късно вечерта пристигна внушителна група от Турция, водена от лидерката на Партията на доброто Мерал Акшенер. В състава й бяха депутати от нейната партия и от главната опозиционна Републиканска народна партия, с която на избори играят в коалиция. През първия ден на визитата си те поднесоха цветя пред паметника на жертвите на тоталитаризма в Момчилград, отдадоха почит на паметта на жертвите на "възродителния процес" в село Груево и се поклониха пред Тюркян чешма в село Могиляне /издигната в памет на убитото по време на протест на 26 декември 1984 г. 18-месечно момиченце Тюркян/. В Момчилград бяха и братът на Наим, както и генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, президентът на Българската федерация по вдигане на тежести Неделчо Колев и турският му колега Тамер Ташпънар.

Големи делегации проводи Турция за случая от 6 общини, водени от кметовете им, както и лидери на изселнически дружества. Турските политици бяха придружавани от армия журналисти, предимно от проправителствените медии на южната съседка. Последните събориха преградата, осигуряваща все пак някакво малко пространство за ораторите, а видната политическа дама бе притисната под блокадата на камери и стативи.

Пред спортния комплекс бяха продуцентът на филма „Джобният Херкулес – Наим Сюлейманоглу" Мустафа Услу и актьорът, който играе ролята на щангиста – Хаят Ван Ек. Градоначалници, председатели на общински съвети и общински съветници се включиха и от общините на областите Кърджали, Смолян, Хасково и председатели на общински съвети. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пристигна също с респектираща част от парламентарната си група и членове на ръководството. Но пък ярко отсъстваха представители на други български партии. Имената на всички налични вносни и местни официални лица трябваше да бъдат съобщени от водещите на български и на турски езици, наложи се да се обявяват и пропуснатите в предварителния списък. Само тази част направи церемонията повече от изнурителна.

А после започнаха словата, до едно величаещи и напълно заслужено славния щангист, роден в момчилградското село Птичар и починал през ноември 2017 г. от чернодробна цироза в Истанбул. "Преживял разделението в родината ни в най-тежката му форма, асимилационната държавна политика в най-уродливата й форма, Наим наред със спортните си победи, ни остави уроци по човешко достойнство и мъжество. Наим ни научи как може една кауза да обединява и да прави хората по-силни. Когато губим вяра в собствените си сили, да се сещаме за Наим. Когато губим връзката един с друг, да се сещаме за Наим", каза разпалено Мустафа Карадайъ.

Мерал Акшенер говори последна с уговорката да бъде кратка, „защото и без друго всички стърчим на крака вече от часове“. "Наим има своето място в сърцето на всеки един от нас. Пожелавам Господ да му даде най-хубавото място в Рая", каза тя. И едва тогава чаршафът, покриващ паметника на Сюлейманоглу, бе свален под бурните аплодисменти на стълпотворението. Фигурата е от бронз и е висока 2,20 метра, реалният ръст на Джобния Херкулес бе 147 сантиметра. Постаментът е 4-метров и е облицован с мрамор от Измир.

Филмът за обявения като най-силен мъж на планетата се снима в Турция, България и Азербайджан, премиерата е насрочена за 25 октомври, каза продуцентът Мустафа Услу. Ролята на легендарния щангист от момчилградското село Птичар е поверена на младия актьор Хаят ван Ек, който е сякаш копие на героя си. Роден е през 2006 г. в Амстердам, баща му е холандец, а майка му туркиня. Същата година семейство Ван Ек се установява в Турция. Турските медии пишат, че Хаят не спира тренировките, водени под ръководството на брата на Наим Мухарем Сюлейманоглу, и голям екип от специалисти и диетолози.

Кой беше Наим Сюлейманоглу

В забележителната си спортна кариера трикратният олимпийски шампион има регистрирани 47 световни рекорда, 6 пъти е бил европейски и 7 пъти световен шампион. Последната титла, спечелена за България, е от световното първенство в София през ноември 1986 г., а след по-малко от месец той избяга в Турция.

„Държавното“ му име по време на т.нар. „възродителен процес“ бе Наум Шаламанов, но той не можа да се примири с това. Когато за пръв път се беше завърнал в родния край, разказа, че именно това е била причината да предприеме бягството. В края на ноември 1986 г. двама мъже го причакали след тренировка в столицата и му предложили план. Тогава му предстояло участие в битка за световната купа в Мелбърн, Австралия, която той печели безапелационно. Той отказал да се включи в тържествената вечеря и казал на треньорите си, че се прибира в стаята да почива.

Така на 8 декември 1986 г. малко преди полунощ събрал багажа си набързо, а отвън го чакали трима в автомобил, укрили го в къща в крайните квартали на града. А няколко дни по-късно лети за Лондон, където на летището вече го е чакал президентският самолет на тогавашния държавен глава на Турция Тургут Йозал. Посрещнали го турски дипломати, които го отвели в посолството. При кацането му в Анкара е посрещнат като национален герой, веднага получава гражданство и променя името си.

Пиеше уиски с кола, за да не го разобличат, че употребява алкохол и хитро намигаше в приятелска компания, а комбинацията с лекарства се оказа фатална за него. В турските медии се появиха съобщения, че е вземал и кокаин, а и допинг. Миналата година гробът му беше разкопан заради необходимостта от ДНК-тест, наложила се след съдебния иск на японската му дъщеря и бе доказано, че тя също има право на наследството му.

Заради това, че българското правителство не се и опитало да попречи на участието в олимпиадата в Сеул през 1988 г., София получава компенсация от 1 250 000 долара от Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови