Пак раздори в РБ, Лукарски няма да подкрепи Трайчо Трайков за президентския вот

OFFNews 01 септември 2016 в 16:10 7991 5

Божидар Лукарски.

Единството на формациите в Реформаторския блок около общата им кандидатура за президент изтрая по-малко от час.

Днес към 14 ч. Найден Зеленогорски обяви, че Председателският съвет на Реформаторския блок е решил да предложи на Изпълнителния съвет да утвърди кандидатурата на Трайчо Трайков за президент.

Зеленогорски уточни, че предложението е подкрепено от всички формации в Реформаторския блок. 

Към 15 ч. лидерът на СДС Божидар Лукарски обаче заяви в интервю за "24 часа", че неговата партия "категорично няма да приеме номинацията на Трайчо Трайков за кандидат-президент - той е скрит опозиционер, а ние сме част от управлението. Тази кандидатура е мимикрия."

СДС настоявало Гроздан Караджов да е кандидатът за президент.

"Тогава да издигаме номинацията на отявления опозиционер Минеков, а не на мимикрията и скрития опозиционер и ние с Кунева и другите министри да напускаме правителството! Така е по-честно", каза още Лукарски.

Преди заседанието, на което бе дадено зелена светлина за кандидатурата на Трайчо Трайков, премиерът Бойко Борисов събра на среща в кабинета си на "Дондуков" 1 част от представителите на РБ.

В срещата участваха вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова, вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси и председател на ДБГ Меглена Кунева, министърът на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски, министърът на отбраната и лидер на БЗНС Николай Ненчев, председателят на НПСД Корман Исмаилов, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски и заместник-председателят на ПГ на РБ Борислав Великов.

ГЕРБ и Реформаторският блок ще продължат сътрудничеството си в рамките на управляващата коалиция и след президентските избори, обявиха Корман Исмаилов (НПСД) и Борислав Великов (БНД) след срещата с Борисов.

Ако кандидатът за президент на Реформаторския блок е втори или трети, от РБ ще подкрепят ГЕРБ на втория тур, каза пък министърът на отбраната и лидер на БЗНС Николай Ненчев преди участието си в заседанието на парламентарната комисия по отбрана днес следобед.

Ненчев обаче определи като големи шансовете на кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок Трайчо Трайков и ген. Съби Събев.

Николай Ненчев каза, че от БЗНС са подкрепили кандидатурата на Гроздан Караджов, но гласовете не са им достигнали и кандидатурата на Трайчо Трайков е събрала повече гласове.

Лидерът на БЗНС посочи още, че не намира нищо смущаващо за избирателите около името на Трайчо Трайков и допълни, че той дълго време е бил част от Гражданския съвет, работили са на изборите за Европарламент и на парламентарните, сега той е общински съветник от квотата на Реформаторския блок.

Пресофисът на партията на Кунева вече обяви, че Изпълнителният съвет на ДБГ подкрепя взетото днес решение от председателите на Блока за издигане на президентска двойка Трайчо Трайков - ген. Съби Събев.

ДБГ ще работи с всички сили за най-висок резултат на президентската двойка на РБ и достигане на балотаж, коментираха от партията.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12256

5

Stamboloff

01.09 2016 в 18:26

Ама няма страшно - Божо ще си има кандидат, който ще е абсолютно на същото мнение като управляващите. Скоро ще го кажат. Упех Трайков!

29217

4

Лопе де Вега

01.09 2016 в 16:54

Ето защо не се подлъгах дори да помисля да гласувам за тези. Коалиция! Сбирщина властолюбци без обща идея как да спечелят избори или поне на каква основа да подпрат боковата чета. Срамота!

Поздрав!

15614

2

OTBPAT

01.09 2016 в 16:38

Охххх... не че нещо, ама по-интересно ми е чичко кузов к'во мисли вече :)) горе-долу с еднакъв резултат си ги представям, уви

Баси жалката история