Отпада тайната на осиновяването

НС на второ четене прие промени, с които се премахва нуждата от "важни обстоятелства" за разкриване на тайната на осиновяването

Ружа Райчева 13 декември 2023 в 12:00 4893 2

Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта в парламента

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта в парламента

Народното събрание прие на второ четене промени в Семейния кодекс, с които отпада тайната на осиновяването и се подобрява работата на националната система за пълно осиновяване. ГЕРБ и ДПС в последния момент подкрепиха идеята на ПП-ДБ да отпадне тайната за осиновяване. 

През последните две години броят на осиновяванията е паднал два пъти. С промените се оптимизира процедурата по пълно осиновяване и се създава национална информационна система за електронно кандидатстване.

В момента според закона осиновителите или навършилият 16 години осиновен могат да поискат от окръжния съд, постановил решението за допускане на осиновяването, да им бъде предоставена информация за произхода на осиновения, когато важни обстоятелства налагат това.

С приемането на днешния законопроект на второ четене от чл. 105 на Семейния кодекс се премахват т.нар. "важни обстоятелства" при предоставяне на информация за произход. Цени се правото на осиновения да знае произхода си.

Окръжният съд в съдебно заседание при закрити врата, след като изслуша рождените родители на осиновения и заключението на прокурора, се произнася с решение.

Преди да започне дискусията в залата от ГЕРБ и ДПС направиха общо изказване в кулоарите, в което съобщиха, че са се договорили тайната на осиновяването да отпадне изцяло. 

Предложението за отпадане на тайната е на ПП-ДБ. На последното заседание на правната комисия ГЕРБ и ДПС отхвърлиха текстовете за разкриването на произхода на осиновения от съда. Днес обаче те съобщиха, че са се договорили да подкрепят предложението. 

Хатидже Георгиева от ДПС обясни, че предложенията на ДПС са три - едното е свързано със становище от отдел Закрила на детето в случай на осиновяване на внук от бабата и дядото, следващото включва разширяване на достъпа до националната електронна и информационна система, а третото е за наблюдение на детето, след като е било осиновено, за да е сигурно, че се спазват правата му.

И трите предложения се приеха в пленарната зала. 

В законопроекта се регламентира законовата невъзможност да се отказва произходът на дадено дете да бъде установен. С нормативните промени се създава и възможност за посреднически услуги, които да се използват, за да се избегнат емоционални шокове и от двете страни.

Отпада и възможността за "разсиновяване", която, по думите на вносителите, травмира допълнително децата.

Според ГЕРБ над два милиона души у нас непряко са засегнати от темата за осиновяванията.

По време на дискусията протече вътрешнопартиен спор. 

Бранимир Балачев от ГЕРБ опонира на основния вносител на законопроекта Деница Сачева и призова тайната на осиновяването да се разкрива във възраст, в която осиновеният може да разбере какво всъщност го влече към тази информация и какви са последиците от това.

Според него правилната възраст за разкриване на осиновителската тайна е 21 години. По думите му тогава следва осиновеният да поиска от съда, без да дава особени причини защо, да разбере кои са неговите биологични родители. 

Цветан Предов от "Има такъв народ" подчерта, че има разлика между тайна за осиновяване и информация за осиновяване. Той обясни, че съществуват три основни групи - дете, подлежащо на осиновяване, биологични родители и осиновители. И трите групи трябва по всяко време да могат да разберат цялата информация, заради която детето е било предложено за осиновяване, подчерта Предов. 

Бившият външен министър от ГЕРБ Екатерина Захариева изненадващо съобщи, че самата тя е осиновила дете - по времето на пандемията от коронавирус. Тя изрази мнението, че осиновените деца, както и техните родители, имат пълното право на достъп до информация по въпроса. 

Депутатът Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, заяви, че днешното заседание е историческо. 

"Ще се премахне едно изречение от Семейния кодекс, което унищожава човешки съдби и принуждава хора да търсят родителите се не чрез помощта на закона, а с помощта на телевизионни предавания и Фейсбук групи", каза той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

13.12 2023 в 15:06

Най-добре е никакви тайни да няма и да се знае всичко за всеки.
Нали ?!

1017

1

IvoIvo

13.12 2023 в 12:07

Само да са го изпипали добре!
 
X

Да помогнем на украинските деца!