Отложиха приемането на спорните промени срещу корупцията в частния сектор

ОFFNews 21 март 2018 в 10:31 3412 0

ГЕРБ отложи временно приемането на първо четене на промените в Наказателния кодекс, които засягат борбата с корупцията в частния сектор. Текстовете са предложени от Министерският съвет и предизвикаха сериозни притеснения, че това дава прекалено голени правомощия на прокуратурата да се меси в частния сектор. 

Предложението на правителството за промени в НК беше част от седмичната програма на депутатите, но по предложение на председателя на правната равната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов - то отпадна. Заедно с законопроекта на Министерския съвет бяха отложени още седем предложения за изменения в НК.

Като мотив беше посочен обществен дебати и критиките срещу  законопроекта на Министерския съвет. Текстовете засягат корупционните престъпления и целят режимът, който важи за публичния сектор, да се приложи и за длъжностни лица от частния сектор. 

"Особено активни в този обществен дебат са работодателските организации и организациите на бизнеса. Очевидно е, че се налага продължаване на общественото обсъждане преди да пристъпим на гласуване в пленарна зала. По тази причина, като председател на водещата комисия по седемте законопроекта, предлагам отлагане с 10 дни", обясни Кирилов.

Промените предизвикаха сериозни притеснения -  че представляват намеса на държавата в частния сектор и дори, че биха могли да превърнат всеки българин в потенциален престъпник. Критики към законопроекта на Министерския съвет отправиха четирите най-големи работодателски организации, Висшият адвокатски съвет и от Върховния касационен съд. Новото обединение около ДСБ и Да, България също разкритикува промените. 

"На практика, обаче, са предложени разпоредби, съгласно които всяко неизпълнение на договорно задължение може да бъде третирано като престъпление. Това води до недопустима намеса на държавата в гражданския и търговския оборот. Заличава се границата между наказателна отговорност и гражданскоправната, административната и дисцпилинарната отговорност. Предвижда се недопустимо смесване на стандартите за правна уредба на дейността на частния и на публичния сектор.", написаха в позицията си от новото обединение. 

От БСП бяха против предложението точката да отпадне от седмичната програма, но не заради законопроекта на Министерския съвет, а заради това, че и разглеждането на техните промени в НК беше отложено. Предложението на социалистите беше за по-строги мерки срещу домашното насилие. 

"Господин Кирилов, ако искате обществено обсъждане, това трябваше да се случи преди гледането на първо четене на този изключително спорен законопроект на Министерски съвет. Знаете какво напрежение има в обществото. Заради този законопроект, вие искате закони, които са внесени през май 2017 г., в момента отново да не ги гледаме", коментира Драгомир Стойнев от БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews