Остава мистерия кой е платил 15 дни престой на Цветанов в САЩ

OFFNews 05 март 2014 в 07:57 6229 10

Бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов е отчел едва 2 нощувки при безпрецедентно дългата си командировка в САЩ в края на 2012 г.

Това стана ясно от справка, поискана от вестник „Преса“. Бившият МВР шеф бе на работно посещение отвъд Океана в периода 17 ноември - 3 декември 2012 г., като в делегацията бе тогавашният шеф на ГДБОП и негов кумец Станимир Флоров, както и настоящият заместник главен прокурор Ася Петрова.

Пред bTV шефът на криминалния отдел на „Преса” Стефан Ташев обясни, че информацията за командировката на Цветанов е изискана по закона достъп до информация. Журналистите от вестника поискали данни за цялата делегация, но МВР им предоставило само тези за ексвицепремиера. Цветанов е отседнал в луксозен хотел, където 2 нощувки излизат близо 900 долара.

Ексминистърът е бил в хотела, който се намира на 200 метра от Белия дом, в периода 1-3 декември, тоест непосредствено преди да отлети за България. Не става ясно къде е спал дотогава той и кой е платил останалите му нощувки. Същевременно Цветанов е взел полагащите му се по 35 долара джобни за всичките 17 дни, като общо разходът за командировката му възлиза на 2391,42 лв., сочи справката.

Посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова обяснила, че не знае къде е спала българската делегация, водена от тогавашния вицепремиер. Със сигурност не е отсядала в мисията ни отвъд Океана, тъй като нямало "физическа възможност". От пресцентъра на МВР също не обяснили къде е спал бившият им шеф. 

„17 дни е необичайно дълга командировка. Самият Цветанов се обърка в обясненията си. Все още не се знае по чия покана е отишъл”, коментира Стефан Ташев. Прокурор Ася Петрова твърди, че поканата дошла от Държавния департамент на САЩ, но от МВР не потвърждават това.

Стефан Ташев призова Цветанов да обясни кой е поел разноските и нощувките му в САЩ и попита дали има връзка между визитата на ексвътрешния министър и обявената скоро след това позиция на България, че ливанската групировка „Хизбулла” стои зад атентата на летище „Сарафово” в Бургас.

Бившият министър лъсва в друга командировка, която в момента е предмет на разследване на Военно-окръжната прокуратура. Става въпрос за еднодневно пътуване със самолет на Военновъздушните сили. Аеропланът е летял на 18 юли 2011 г. по маршрута София-Гданск (Полша). Визитата не е обявявана официално и не става ясно кое спешно обстоятелство е наложило Цветанов да използва самолет като такси. Впоследствие от бюджета на МВР са били платени 18 879 лв. за този воаяж. Като цяло бившият министър е обичал служебните пътувания в чужбина. За целия си мандат (3 г. и 8 месеца) има 262 дни в командировки, което е повече от работните дни в една календарна година (те са 251-253).

МВР е платило 113 604,17 лева за всичките му пътувания – това са 210 основни работни заплати на полицаи от най-нисък ранг. От посочената сума близо 60 000 лева са за самолетни билети на Цветанов, 23 747,12 лв. са стрували хотелите, а 11 800 лв. са джобните му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!