Осмият ден: Всеки ден протест в повече е година затвор в повече!

Екип на OFFNews 16 юли 2020 в 17:46 22289 9

Десетки хиляди са протестиращите в осмия ден на протеста, който OFFNews предава на живо с репортаж, снимки и видео.

Според проф. Велислав Минеков хората са 50 или 60 хиляди.

Репортер на OFFNews от мястото на събитието също смята, че протестът е най-големият досега, без да се ангажира с конкретна цифра, но отбеляза, че шествието преминаваше пред Съдебната палата в продължение на 50 минути.

Акцентите до момента:

Проф. Велислав Минеков призова за гражданско неподчинение и национална стачка.

Велислав Величков, Правосъдие за всеки: Главата на мафията е Ахмед Доган. Бойко Борисов и Иван Гешев са само прислужници.

Всеки ден протест в повече е година затвор в повече! Няма да се уморим, заяви проф. Минеков.

Протести има в почти всички областни градове. В Пловдив хората са много хиляди. Митинги и протести на българи има и в много градове в чужбина.

Видеострийма ни можете да следите тук, както и в страницата ни във Фейсбук:

22:44 часа

Протестиращите направиха жива верига между полицаите и хората с факли, за да не допуснат провокации.

22:30 часа

Въпреки призивите хората да се разотидат на площада все още има много протестиращи. Горят факли. Хората правят мексиканска вълна и се забавляват.

Някои от новите плакати: Липсата на еволюция роди революция.

И нашият фаворит за днес: По-тъпи сте от последния сезон на Game of Thrones.

И 

21:25 часа

Проф. Велислав Минеков призова протестът да приключи в 22 часа и всички да си разотидат мирно, за да не се излагат на опасност от провокатори, каквито имаше в предишните дни.

Говореща след него дама призова протестиращите да почистят площада след себе си.

21:00 часа

Адвокат Николай Хаджигенов обяснява какво означава национална стачка. Според него българите от чужбина също са в готовност да затворят посолствата.

Като свършим с онази сграда (показва МС), ще се заемем със Съдебната палата. Ще влезем в нея, ако трябва. Ще свършим с Гешев, ще прекратим гешевщината, говори от микрофона адв. Хаджигенов. Множеството вика: Гешев е позор. Оставка и затвор!

В момента София е оградена от хора. Буквално няма място. Този ден е абсолютен рекорд - вероятно над 50 или 60 хиляди, каза проф. Минеков.

Надяват се на нашата умора. Няма да се случи! Ще бъдат премахнати по особено неприятен начин. Всеки ден в повече е една година затвор в повече!

Стотици българи са на протест по улиците на Берлин, казва Арман Бабикян.

В продължение на близо 10 минути той чете списък с греховете, абсурдите, скандалите и неизпълнените обещания на управляващите.

20:50 часа

Многохилядното шествие достигна Триъгълника на властта, където го чакаха други много хиляди протестиращи.

20:00 часа

Протестът се насочва от Софийския университет към Орлов мост.

19:30 часа

Започва традиционното шествие по софийските улици. Посоката е храмът "Св. Александър Невски", Парламентът, БНТ, Орлов мост.

От уредбите се носи The Wall на Pink Floyd.

Хората вече са десетки хиляди. Скандират: "Довиждане!", "Борисов е позор, оставка и затвор!", "Оставка!"

19:20 часа

Велислав Величков от "Правосъдие за всички" изброява градовете, в които има протести под бурните овации на протестиращите.

Вчера ГЕРБ измислиха 4 варианта за изход от ситуацията. Общото между тях е, че в нито един го нямаше Бойко Борисов. Собствената му партия вече не го иска.

Няма значение дали главният прокурор се казва Филчев, Цацаров или Гешев. Той винаги играе с главата на мафията, каза Величков и призова за конституционни промени, които да ограничат безконтролната власт на главния прокурор.

И стигаме до главата на мафията. Кой е главата на мафията? - запита Величков, а хората посочиха към сградата на министерския съвет.

Не. Главата на мафията не е там. Той е обикновен прислужник. Не е и на четвъртия етаж на Съдебната палата, където е един милиционер, който не е и сънувал, че ще стигне до този пост.

Главата на мафията е на плажа Росенец и се казва Ахмед Доган!

18:55 часа

Говори лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев. Двете сцени вече са обединени и се говори само от едно място - от фонтана пред президентството.

Проф. Велислав Минеков чете ироничен списък на следващото правителство - премиер Дани Кирилов, министри Шкембе войвода и Шиши Корпулентния. Хората дюдюкат. Добре, щом не ви харесва, направо да изберем за премиер Иван Гешев, отговаря Минеков.

Време е за гражданско неподчинение! Ако продължават, ще блокираме цялата страна. Ще легнем пред самолетите, пред влаковете, пред автобусите. Ще блокираме шосетата.

Ако тези инатливи магарета не си тръгнат, ще организираме национална стачка, заплаши Минеков.

Най-свежият плакат за днес е "Върнете Фейсбука на Дани". Както знаете, премиерът Бойко Борисов забрани на правосъдния си министър Данаил Кирилов да пише повече във фейсбук, след поста му по адрес на Христо Иванов.

18:30 часа

Протестът започва с две сцени. От стълбите пред бившия партиен дом говорят представителите на БОЕЦ. На фонтана пред Президентството говорят "Отровното трио" - Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и Велислав Минеков.

От двете уредби звучи музика по едно и също време.

18:20 часа

Към момента има около 1000 души, но бързо се увеличават.

Сред протестиращите има много хора от страната. Дошли са хора от Бургас:

Има и нови изразни средства - например електрически стол, върху който има карикатура на Бойко Борисов.

Нов елемент е хореографията е и футболна врата, върху която пише "Бий му дузпата". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

9

Пенчо бре

17.07 2020 в 11:07

"Най-свежият плакат за днес е "Върнете Фейсбука на Дани"."

Така си е! Никой не му иска оставката на това хлъзгаво нещо. Той е украса на правителството. Не вярвам да не е успял да целуне ръка на благодетеля си, който със смях си я изтръгна от потните мазни ръчички на Ръбъл.

11600

7

4и4оКоко

17.07 2020 в 09:19

Жалко, че очила за политическо късогледство няма! Веднъж не го ли ядоохме служебния кабинет на държавнио главоч ???

2800

6

zpe

16.07 2020 в 22:57

@гоуемио, а как ще коментираш недоволството на поведените хора? Какво да правим с недоволството?

2100

5

гоуемио

16.07 2020 в 21:36

Сестра Галева, Румен Петков и един куп мутри водят протеста срещу мутрите и им пригласят 20-30 годишни, които нямат идея))))

77927

4

El Commandante

16.07 2020 в 20:53

От уредбите требва да се носи Home на Роджър Уотърс от Radio K.A.O.S. ама и така става...

11300

3

yoghurt

16.07 2020 в 20:17

А,да, и за “усещането за мафия” лекът е единствено “усещане за справедливост” в обществото. Ха един затвор за хидролога на репиюубликата, ха един процес за вселенския банкер, и току-виж в обществото дошъл нов корал!

11300

2

yoghurt

16.07 2020 в 20:13

Като чета за главата на мафията, започвам еретично да си мисля следното: мафията е усещане. Такава ни е комунистическата народопсихология и деморалицзация, че у нас който разполага с малко власт, е свикнал ама хич не му се занимава със съблюдаване на принципи, неща като морал и пр. , ами гледа да уреди първо себе си и близките си, приятелите си с привилегии, да се покаже малко... Нали така и така властта се е спечелвала с убойства, шшами, та естествената цедка да успеят само наистина кадърните хора (а ти не може да си кадърен престъпник, трудолюбив, просто такова чудо няма!) . Сложете го това на квадрат, и го отнесете към “нискокачествен човешки материал” като Доган, Пеевски, Бисеров, Божков, Златев, ТИМаджиите с лайната във Варна, Цветан Василев, Ваклин.... И картинката става зловеща, понеже излиза, че няма глава н амафията, мафията - това е паплач-та на комунистите, останала на власт, неадекватна, знаеща само подкуп, връзки, мързел, доноси и заплахи за живота... Трябва ни - вяра в Бог, изкуство, както и непоклатими институции, които да не могат да бъдат яхани от имбецилните сатрапи, които са гияхнали сега. А Борисов, той е плод, че направо цвете на тази система, по-добро от нея - системата на блъвоча на Тато - няма да намерим!

5712

1

tough

16.07 2020 в 19:36

E убаво, ама като са тръгнали така да търсят главата, трябва доста по- на изток от Росенец да стигнат. И леко на север.