Орешарски: Въпросът за оставката е към партиите

OFFNews 24 юни 2014 в 15:51 3694 15

Всеки кабинет, за да работи се нуждае от парламентарна подкрепа, защото такъв е механизмът. В този аспект въпросите за оставки и избори са въпроси към парламентарно представените политически партии.

Това заяви премиерът Пламен Орешарски на редовната си среща с представители на гражданското общество и неправителствените организации, цитиран от БГНЕС.

Според премиера въпросът за изборите не може да бъде решен от изпълнителната власт, когато премиерът няма своя партия.

"Цената на оставането на едно правителство е субективистична. По същия начин стои и цената за преждевременното оставане", подчерта Орешарски.

"Консолидацията на българското общество бе на ниско равнище през изминалата година и сега не е на по-добро", заяви премиерът и увери, че не е делял хората на такива, които подкрепят правителството и такива, които не го подкрепят.

„Състоянието на държавата не може да се характеризира еднозначно. Има сектори, които са в по-лошо състояние, има такива, които са в по-добро. Моята сфера е между първите пет в европейските страни. Енергетиката не е в добро състояние. Знаете ли как щеше да стане в идеално състояние? Ако миналата година бях удовлетворил исканията за 20 % увеличение на цените. Не се справихме за една година, което е критика към нас, но аз никога не съм си представял, че ще се справим за една година”, посочи още Пламен Орешарски.

Според него актуализация на бюджета няма да се наложи, тъй като изпълненията на приходната част за първите 4 месеца на 2014 г. е 30,5% от годишните приходи. "Не е най-доброто, което човек може да пожелае, но е най-доброто за последните 5 години", обясни Орешарски и допълни, че за разлика от други години сега в бюджета има и буфери.

Той обясни още, че енергетиката не е в добро състояние, но правителството е предпочело да задържи цените. "Анализите показват, че някои от участниците реализират 30-40% рентабилност. Не се справихме за една година, което е критика към нас, но не съм си и представял, че може да се справим за такъв срок", заяви Орешарски.

Той коментира и възникналата ситуация около КТБ, като подчерта, че от оценката на активите и пасивите, която ще отнеме поне седмица, ще се определи дали банката е декапитализирана или не е.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!