Quantcast

Орешарски: С фалита на КТБ обществото плати за предсрочните избори

OFFNews Последна промяна на 11 януари 2015 в 12:24 9912 16

Пламен Орешарски

"Веднага, след като БНБ постави КТБ под особен надзор през втората половина на юни 2014 г., правителството, което ръководех по това време, оказа цялостно методологическо и логистично съдействие за преодоляване на опасността от фалит на банката. (...) За съжаление, нито един от тези варианти не бе подкрепен политически. Така обществото плати цената на предстоящите избори и предизборните сметки на различните политически формации с максимално възможната загуба, която днес инкасира".

Това написа в профила си във Facebook бившият премиер Пламен Орешарски, при чието управления започна кризата с КТБ и тя беше поставено под особен надзор.

Ето и пълният текст на Орешарски в социалната мрежа:

Някои търговски банки редуват обичайни и спекулативни операции в схеми, прикрити зад практиката на кредитиране с частичен резерв (fractional reserve lending). Често подобни банки примесват дейността си и с други нерационални бизнес-модели, които в началните етапи на развитие дори трудно се разпознават. Ако е прав Алън Грийнспан, важни са две обстоятелства в аналогични случаи - да не се допусне прекомерно разрастване на подобни бизнес схеми и впоследствие, своевременно да се разчисти пазарът от тях. Да проследим и двете в случая с КТБ:

1. КТБ стартира своята дейност след продажбата й от Булбанк на група частни инвеститори в далечната вече 2000 година. До средата на 2009 година се развива като сравнително малка, несистемна по характер банка, с активи, възлизащи на малко над 2 млрд. лв. За период, по-къс от четири години, до края на март 2013 година, активите на банката отбелязват забележително увеличение – до 6,3 млрд. лв.! Така същата се придвижва до четвърта по големина и вече има съществено, системно значение за цялата банкова система. Забележете, че това е период на ясно изразена икономическа депресия - останалите търговски банки рязко забавят своите темпове на развитие. Кои ли са бизнесите, които тласкат напред само тази банка точно в този период...? Допуснатата концентрация на депозити на държавни предприятия е само малката част от обяснението.

2. Веднага, след като БНБ постави КТБ под особен надзор през втората половина на юни 2014 г., правителството, което ръководех по това време, оказа цялостно методологическо и логистично съдействие за преодоляване на опасността от фалит на банката. С наше активно участие бяха формулирани варианти за минимализиране на обществените загуби от влошеното състояние на тази банка. Дори в оптимистичните сценарии същата можеше да продължи да работи в редуциран мащаб. За съжаление, нито един от тези варианти не бе подкрепен политически. Така обществото плати цената на предстоящите избори и предизборните сметки на различните политически формации с максимално възможната загуба, която днес инкасира.

В обобщение, сега е лесно да се критикува. Но не е логично критиката да идва от среди, допуснали прекомерното разрастване на проблемната банка и противодействали на рационалното решаване на казуса.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.01 2015 в 10:28

Балкански, не им давай да ти плащат в рубли, имаш право на достоен живот!!!

12.01 2015 в 02:30

Егати тъпизма, и тоя е преподавател?! Ами обществото да вземе да ми плати и данъците.

11.01 2015 в 22:45

Най-културният и цивилизован ПРЕМИЕР на страната от Филип Димитров насам. Обаче ДПС-арите го свалиха, БСП-арите не го защитиха, за да седне на неговото кресло простакът Тиквочев.

11.01 2015 в 21:36

Нещо се бил изпуснал Любителя на задния вход?

Що ни занимавате с комсомолски пръдни?

11.01 2015 в 20:27

Прав е Орешарски! Боко Наглеца удобно забравя по чие време КТБ утрои активите си, а медийните подлоги естествено си затварят човките.

11.01 2015 в 18:03

Ето този е трябвало да застрелят джихадистите, а не журналистите...
Това ли ти е отмъщението към хората заради предсрочните избори?

11.01 2015 в 17:28

вдигам кръвното само от снимката му на тоя паразит. И отказвам да чета.

11.01 2015 в 16:45

Наглостта на Орешко е безкрайна. България щеше да фалира, ако беше останал още няколко месеца!

11.01 2015 в 16:10

off не съм запознат какво е направил Костов в последната година на управлението си по времето, в което банката е била незначителна за да се съглася, че той е основен виновник - той ли я е създал? За мен по-съществен е моментът в който както казва перкото с перчема - банката се наду с 6 милиарда в момент на световна криза. По това време нито дядо Костов, нито дядо цар са в политиката и не са имали влияние за разпределянето на парите в нея. Едно е да направиш кола, друго е да я заредиш с експлозив и да си затвориш очите чрез създаденото по твое време ДАНС и ревизьора БНБ. На мен и друго ми е интересно и то се нарича FiBank (банката в която ДП си насочи парите от КТБ) - някой споменава ли някъде, че тази банка също е много закъсала и по времето на герб държавата т.е. ние и помогнахме с милиарди за да може да се фука после с рекламата, в която твърди, че успяла да изплати големите суми на клиенти? Според мен тази банка е не по-малко подозрителна от КТБ, а за мен крайните интереси са си чисто на хора от ДПС без значение под какви имена ги наричаме. Всички останали са на порции даже Доган си го призна.

11.01 2015 в 15:41

Маджаров Костов и след туй царя и след него Станишев че после и Борисов заедно си затваряха очите за КТБ. В интерес на истината схемата КТБ е започната от Костов. Така че ако дириш виновен политик Костов е най-пряко отговорен. Другите са се правили че не виждат, какво Костов е сътворил. А КТБ е класическата пирамида ако не нараства експоненциално се срутва много бързо. Така че да логично в абсолютни единици при Борисов и дори Орешарски най-бързо се надуваше балона