Горанов: КТБ е изолиран случай

90% от гарантираните влогове вече са изплатени

OFFNews 08 януари 2015 в 17:47 4341 3

Владислав Горанов, министър на финансите и Радослав Миленков.

„Странните практики, които са се развивали в банката с отнет лиценз (КТБ), са изолиран случай и не могат да се приписват върху банковата ни система. Това, че са допуснати да се случат, поставя под въпрос имунитета на банковата система и на държавата да идентифицира и да решава подобни казуси“.

Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на съвместен брифинг с председателя на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков и директорите на банките, обслужващи вложителите на КТБ при изплащането на гарантираните им влогове.

Горанов е категоричен, че „уроците са прочетени" и обеща, че в тясно сътрудничество с Народното събрание ще се направят необходимите промени, така че слабостите, които са забелязани в Закона за банковата несъстоятелност и в Закона за БНБ, да бъдат премахнати.

Фондът за гарантиране на влоговете е изплатил 90% от гарантираните влогове в КТБ, което са 3 млрд. и 250 млн. лв., отчете Радослав Миленков. Той поясни, че само около 2% от вложителите в КТБ са изтеглили парите си в брой.

„Вложителите вярват в българската банкова система. Темпото е намаляващо. Първият ден беше изключително натоварено за банките, но нямаше никакви организационни проблеми”, каза той.

По думите му само в първия ден деветте банки са изплатили 1.07 млрд. лева на 25 000 вложители. За първите 3 дни пък са били разплатени 55% от сумите.

За последните 3 работни дни процентът е 1.8%, което според Миленков означава, че трендът е намаляващ.

Общият размер на гарантираните депозити в КТБ е близо 3.6 млрд. лева, които принадлежат на 255 000 клиенти.

Миленков поясни, че изплащане на влоговете е станало със собствени средства от Фонда, но и със заем от правителството до 2 млрд. лв., като още в началния ден на изплащането всички пари са били осигурени.

„Водят се разговори с международни финансови институции за осигуряване на стенд бай кредитни линии. Водят се и друг тип разговори с международни финансов институции и банки за рефинансиране на част от заема от правителството”, каза Миленков.

Той заяви, че не е бил информиран за изнасянето на вещи от централата на КТБ, тъй като процесът не е от компетенциите на Фонда, но уточни, че изнесените картини не са част от активите на КТБ.

По думите на Владислав Горанов информациите, че предстои да се случи подобно сътресение и с друга българска банка, са слухове обслужват нездрави интереси и нямат нищо общо с българската банкова реалност.

Той уточни още, че от лятото досега има натрупани много задачи, които както в централната банка, така и по отношение на законодателството, които трябва да бъдат подобрени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков