Орешарски иска лично да посрещне милионния руски турист в България

OFFNews 30 януари 2014 в 19:52 3853 13

 Пламен Орешарски
Пламен Орешарски

В навечерието на Олимпийските игри в Сочи министър-председателят Пламен Орешарски даде интервю за руската информационна агенция ИТАР-ТАСС.

Готов съм лично да посрещна милионния руски турист в България, казва премиерът пред руската медия.

Правителствената информационна служба разпространи пълния текст на интервюто:

Какво мислите за Олимпийските игри в Сочи?

От информацията, с която разполагам, мога да кажа, че съм силно впечатлен от създадената организация, от изградената инфраструктура. Не се съмнявам, че Русия ще организира образцови олимпийски игри.

Какво искате да видите на Олимпийските игри, какви срещи планирате да проведете?

За съжаление програмата не ми позволява да остана по-дълго. Ще присъствам на откриването, след което ще трябва да се връщам в България. Но ще запазя интереса си към всичко, което става в Сочи и много внимателно ще гледам, практически всяка свободна минута, състезанията по телевизията.

Що се отнася до краткото ми посещение в Сочи, ще имам възможността да участвам в многостранните събития, да се срещна с други колеги – правителствени ръководители и президенти.

Убеден съм, че за мен Олимпиадата ще бъде вълнуващо събитие, тъй като на откриване на олимпийски игри ще присъствам за първи път.

Сигурно е, че ще имате среща с президента Владимир Путин. Какви теми ще обсъдите?

Надявам се такава среща да се състои. Между България и Русия винаги има за какво да се говори. Най-вече за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество. В момента търговският ни баланс е със сериозен дефицит. Доста голяма разлика се е формирала в търговията между двете страни и ние се стремим да насърчаваме износа на наша продукция в Русия. Смятам, че и руската страна също мисли в тази посока, тъй като асиметрията в търговията никога не е добър показател.

А ако говорим за българо-руските отношения като цяло?

Мисля, че те са много добри в настоящия етап и имат голям потенциал за развитие. Между България и Русия винаги е имало добри отношения в исторически план, но в последните години потенциалът им стои неоползотворен напълно. Заслужава си да решим този въпрос.

Какви резултати очаквате от работата на междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, чието заседание ще се проведе през април в София?

Аз съм присъствал на такива заседания в миналото, когато заемах по-ниски позиции в администрацията и правителствата. Подобен род срещи винаги са били ползотворни, всяка от страните е разбирала отлично съществуващите проблеми. За съжаление, не винаги е имало добри резултати от преговорите. Сега си поставяме амбицията на тази среща да приемем такива решения, които ще доведат до задълбочаване на сътрудничеството между двете страни в търговско-икономическата и в научно-техническата области.

Може ли по-подробно – какви съвместни проекти смятате да обсъдите?

Основните проекти през последните години са в сферата на енергетиката. България традиционно внася от Русия енергоносители. Имаме въпроси, свързани с машиностроенето. Сферата, в която можем да постигнем сериозен напредък, е туризмът. През последните години се радваме на ръст на руските туристи в България. Трябва да отбележа, че руските граждани придобиват недвижима собственост у нас, т. нар. летни къщи. За нас това е много добър показател, че гражданите от двете страни се разбират, че у руснаците съществува доверие към България. Човек никога не купува къща на място, което не му харесва.

Още малко за икономиката. Как бихте оценили перспективите за развитие на ядрената енергетика в България и в частност – възобновяването на проекта "Белене"?

В българското общество, за разлика от други страни, този въпрос не стои. Българското общество поддържа ядрената енергетика. Имаме дългогодишен опит в тази сфера. И ако се върнем в миналото, ще видим, че това е ставало с помощта на Русия и на руските технологии. Затова и съм оптимист за бъдещето на ядрената енергетика в България.

Ако говорим за проекта "Белене", за съжаление, поради неумело управление той се намира в състояние на арбитраж и поради тази причина ще се въздържа от по-нататъшни коментари на тази тема.

Но като цяло, оставам оптимист за бъдещето на ядрената енергетика в страната.

Какви ползи очаквате от проекта "Южен поток"?

Проектът "Южен поток" е важен и за руската, и за българската страна. У нас той е обявен за национален приоритет при нас. Нещо повече. Нашето правителство успя да навакса изоставането от графика за реализация на проекта. Положихме много усилия. Сега на практика се намираме вече в рамките на предварително очертания график. Лично наблюдавам развитието му, за да не допуснем дребни технически проблеми да го забави. В обобщение, държим на този проект и искаме да бъде реализиран в определените срокове.

За България той ще допринесе в няколко посоки. Първо, това е диверсификацията на пътищата, по които страната получава газ. Помним 2009 г., когато заради спорове между Украйна и Русия (не искам да заемам страна в тях) България в продължение на няколко месеца беше лишена от газ, което се отрази отрицателно на индустрията ни. Проектът ще ни донесе ползи и под формата на таксите за транзит на газа на българска територия. Не на последно място – в продължение на няколко години ще доведе до икономическо съживяване в регионите, през които газопроводът преминава. Той ще издигне и ролята на България като място, от което може да се ретранслира газ към други страни.

Казахте добри думи за руските туристи, но съществуват ли планове за облекчаване на визовия режим между страните ни?

Отчитаме този проблем, той реално съществува. Възложил съм на Министерството на външните работи задачата да използват по отношение на руските туристи най-добрия европейски опит, за да бъдат облекчени всички процедури. Вие знаете, че България спазва европейската визова политика като държава-член, но в тези рамки ще търсим най-благоприятните възможности, в това число заимствайки опит от Италия и Испания. Те имат по-ускорени процедури от нашата.

Руснаците ще бъдат желани гости в България.

Те винаги са такива. Миналата година повече от 600 000 руснаци посетиха България. Мечтая за милионния турист. Готов съм лично да го посрещна.

Кога ще може това да се случи?

Надявам се, в близките няколко години. Ще съм много щастлив, ако това стане през 2014 г., но изпитвам определени съмнения дали още тази година ще успеем да привлечем един милион туристи.

Връщам се на Олимпиадата. Какво бихте пожелали на организаторите на състезанията?

Като познавам руската страна и капацитета й да организира големи мероприятия, запазвам значителна степен на увереност, че организацията на Олимпиадата ще бъде на най-високо равнище. Желая на организаторите успех и да се сбъднат всички техни предварителни планове. А на зрителите – да видят добре организирана Олимпиада, на която да се наслаждават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!