Quantcast

Окончателно: Парламентът решава купуваме ли F-16

OFFNews Последна промяна на 26 юли 2019 в 08:05 1595 0

Ще купи ли България американските изтребители F-16 Block 70 ще решат окончателно днес депутатите.

В дневния им ред е гласуване на ветото от президента Румен Радев върху ратификацията на четирите договора със САЩ за покупката на 8 изтребителя за 2.2 млрд. лева без ДДС, заради които държавата взема нов дълг. Ден след налагането му ген. Радев направи и изявление, в което обясни детайлно мотивите си.

Договорите за покупката на изтребителите и боеприпасите за тях бяха ратифицирани в един ден - 19 юли, и на първо, и на второ четене след близо 5-часови дебат. Те разделиха Обединените патриоти - ВМРО с военния министър Красимир Каракачанов, ГЕРБ и ДПС подкрепиха сделките, а НФСБ, "Атака" и "Воля" се обявиха против нея.

В мотивите си държавният глава посочва изключително острата липса на консенсус по темата и острите спорове в Народното събрание. Президентът уточни и рязкото покачване на бюджетния дефицит в резултат на сделката, както и това, че законът е приет "по бързата писта".

Според президента, има заложени скрити разходи за инфраструктура, транспорт, въоръжение, данъци, такси и прочие, които ние тепърва ще плащаме отгоре на 2,2-та милиарда лева без ДДС. Освен това американската страна има право да променя клаузи в договора, без да се допитва до България.

Държавният глава зададе следните няколко въпроса и поиска да им бъде отговорено преди ратификацията:

Кога ще придобием пълния необходим пакет – въоръжение, оборудване, обучение и услуги, които гарантират многофункционалността на самолетите F-16?

Кога ще добием нужното за поддръжката на самолетите, което в противен случай би донесло допълнителни разходи и забавяне в ползването им?

Кога ще имаме нужната инфраструктура, за да ги ползваме?

Кога ще купим следващите 8 самолета?


Кога ескадрилата ще е готова за бой всъщност?

Кога и колко ще платим за всичко това?