Народното събрание одобри сделката за F-16 с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО

OFFNews Последна промяна на 19 юли 2019 в 13:25 3445 3

Народното събрание одобри сделката между България и САЩ за купуване на 8 бойни самолета F-16 с цената на милиарден заем от България с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими депутати.

Имаше първо и второ гласуване на ратификацията. При първото гласуваха 210 народни представители. 124 от тях - "за", 83 - "против", 3 - "въздържал се". При второто и окончателно "за" сделката бяха 123-ма депутати, "против" - 78, а двама се въздържаха.

За да се осигурят парите за купуването на осемте изтребителя F-16 Block 70 по четирите договора със САЩ, трябва да бъде поет нов дълг. Промяната в закона за бюджета бе гласувана от Министерския съвет и след ратификацията на договорите депутатите продължиха с обсъждания именно на този въпрос.

Измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 г. предвиждат дефицитът по държавния бюджет да се увеличи с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева. Разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. се увеличават с 2,1 млрд. лева. Съществен момент във финансовия модел на договора със САЩ е начинът на плащане: изисква се парите да се депозират изцяло в кратък срок след тяхното подписване по сметка на федералното правителство. Съгласно договорите, ако парите по сделката бъдат преведени до края на годината, първите изтребители ще пристигнат в България през 2023 г.

Според зам.-председателя на бюджетната комисия в НС проф. Румен Гечев (БСП) разходите на България по сделката за изтребителите ще бъдат значително по-високи. Има още 1 милиард скрити разходи, заяви той. Гечев твърди, че „Локхийд Мартин“ ще достави първите бройки самолети след 4 години с "окастрено" въоръжение.

Ратификацията

Дебатите по ратификацията продължиха повече от 3 часа, в рамките на които БСП предложи 6-месечно отлагане, което бе отхвърлено. По този повод министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че "сделката е с ценови хоризонт до септември. Никакво отлагане няма да намали цената".

Основен изразител на опозиционната позиция на социалистите бе проф. Гечев. "За един чертеж ще дадем над 3 млрд. лв, за да получим един недоокомплектован самолет", заяви той.

"Страната ни ще финансира развойната дейност на редица американски фирми, тъй като в момента F-16 Блок 70 е само на чертожната дъска и такъв самолет няма. Този модел не е на въоръжение в армията на САЩ, страната производител. Военновъздушните сили на САЩ спряха изкупуването на всякакви модификации на F-16. Приказките как е най-модерният самолет не са верни, след като и държавата производител не го взима на въоръжение, обясни социалистът. По думите му го купуват Словакия, България, Индонезия, Бахрейн. Той подчерта, че Словакия плаща 70 млн. долара по-малко на самолет", заяви той.

Проф. Гечев заяви, че в договора е записано, че американското правителство официално предупреждава българското, че недоокомплектоването на модела и свалянето на неговите боеприпаси крие опасност за реализацията на проекта. Предадени са българските интереси, не е защитен българският национален интерес. "Договорът е диктовка, едностранен и обиден за нашата страна", призова мнозинството проф. Румен Гечев.

Съпредседателят на "Обединени патриоти" и бивш вицепремиер Валери Симеонов обяви, че решението за закупуването на F-16 е взето под "диктат" от Вашингтон. Според него на тази цена е можело да купим два пъти повече самолети европейско производство.

По думите му правителството под натиск е удължило срока за доставка на самолетите от 2 на 4 години и се е съгласило на увеличение на цената до 2.1 млрд. лв.

„Ние сме против сервилното и слугинажно поведение на българския парламент и българското правителство, които определиха условията на конкурса и след това под натиск от Вашингтон бяха принудени да ги променят и да унизят България”, каза Симеонов.

Лидерът на НФСБ иронично нарече военния и икономическия министър Красимир Каракачанов и Емил Караниколов Гаврош и Клозет от "Клетниците" на Виктор Юго.

„Воля” и „Атака” също се противопоставиха. Лидерът на „Воля” Веселин Марешки нарече цената „брутална” и обяви, че парите трябвало да се похарчат за социални нужди. Десислав Чуколов от "Атака" заяви, че докато бъдат доставени самолетите, Русия, срещу която са насочени, ще се е превъоръжила с още по-модерни противовъздушни оръжия.

От своя страна, ГЕРБ и ДПС защитиха сделката със САЩ с мотивите, че решаваме бъдещето на българската армия, нейната модернизация и се препотвърждава българската геополитическа ориентация.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви: "Когато става въпрос за държавния суверенитет, за националната сигурност, за стабилността на страната и региона, нямат значение политическите пристрастия. Нужни са отговорност и мъдро държавническо поведение".

От ГЕРБ заявиха, че цената е балансирана за това, което ще получи България. Джема Грозданова заяви: "Последните 30 години ние сме длъжници. Това беше период на намаляване на боеспособността на Българската армия. Днес, уважаеми колеги, е време да решим дали този период е време да завърши. Дали трябва да направим първата стъпка към една модерна и силна армия. Решаваме дали българският боен пилот ще пилотира изтребител, с който ще бъдат повишени оперативните способности на военновъздушните ни сили".

Милен Михов от ВМРО определи проекта като най-значим, голям скок в българската военновъздушни сили и заяви: "Да дадем на храбрите български пилоти в деня на рождението на Списаревски не втора употреба френски самолет, а произведен за България, платен от българския джоб и управляван от български пилоти български самолет".

Според министъра на финансите Владислав Горанов плащането на изтребителите няма да създаде бюджетни проблеми, тъй като ще бъде еднократно. Освен това отчитането на този разход пред Брюксел няма да доведе до увеличаване на дефицита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22015

3

Стефан

20.07 2019 в 00:11

Да. Не разбрах личното самоубийство на Каракачанов.
Останалото е ясно, няма нужда да повтарям Гечев. Макар че, не понасях още баща му, който някога ни четеше политикономия.

2374

2

zuljin

19.07 2019 в 22:09

Флинтстоун е пълен скапаняк! Нека заедно с Баце да платят самолетите от джоба си, ако не, рано или късно внуците им ще платят, ако не с пари, с живота или свободата си.

21765

1

Victimized

19.07 2019 в 14:45

Ако някой се е съмнявал, че ВМРО и в частност синята каска, са американска разработка в българския политически живот, сега е момента да спре.