Quantcast

Окончателно: Двупартиен кабинет между ГЕРБ и Реформаторите

Той ще е подкрепен от мнозинство в парламента на база обща програма, подписана от ПФ

Нели Чолашка Последна промяна на 30 октомври 2014 в 16:31 35486 55

2-партийно правителство на ГЕРБ и РБ с мнозинство в парламента, скрепено с писмено споразумение. Споразумението засега ще бъде подписано от ПФ, може и други да се присъединят.

За това са се разбрали на тристранната среща представители на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичният фронт.

Очаква се споразумението между трите партии да бъде подписано до началото на следващата седмица, а  после да се пристъпи към съставяне на правителство, в което отговорността да си поделят ГЕРБ и Реформаторите.

„ГЕРБ и Реформаторския блок ще предложат управленска програма, отразяваща приоритетите на Патриотичния фронт и около тази програма ще структурират политическо мнозинство. След това ще бъдат предложени структура и състав на правителството“, обяви след срещата Радан Кънев от Реформаторския блок.

На въпрос това означава ли, че РБ е отстъпил за участие в правителство на малцинството, той отговори: „Ако има мнозинство в парламента, няма правителство на малцинството“.

„Наша твърда позиция е, че ние сме готови да подпишем коалиционно споразумение с Реформаторския блок, което ще включва общи приоритети, политическа рамка, структура и състав на следващия кабинет“, обяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

По думите й това коалиционно споразумение ще бъде придружено от разработени програмни приоритети, за които се търси по-широка политическа подкрепа.

„Поканата към Патриотичния фронт е да видим тяхното разбиране за тази предложена формула и за възможността те да подкрепят програма на следващото правителство без да участват в него.

Имаме общи виждания по този въпрос, но нямаме позиции, които очакваме да получим, след като представим готовия документ. Разширяването на формата на подкрепа ще представяме на други политически сили“, допълни Бъчварова

"Разработва се програмата, която трябва да е максималната доза компромис между предизборните програми на ГЕРБ и Реформаторския блок. Има четири или пет страни, които подлежат на изчистване и това ще се случи в следващите няколко дни. В този формат, при определени условия, бихме приели подкрепа и от други парламентарно представени политически сили", каза другият преговарящ днес от ГЕРБ - Томислав Дончев.

Той уточни, че ГЕРБ не би приела подкрепа от всеки и на всяка цена.

"Има политически сили, които са заявили подкрепа за кабинет, въпреки това, някой от тях и конкретно ДПС  - ние не можем да приемем подкрепата", каза още Дончев.

Трите партии са си дали срок до понеделник вечерта или вторник сутринта да представят окончателния текст на общата програмата.

Първи от тристранната среща излезе съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов и обяви, че на срещата не се е говорило за коалиция, а за обща програма.

Той коментира отново критиките на председателя на ЕНП Жозеф Доу относно две точки от програмата на ПФ – задължителните изпити по български за децата преди да тръгнат на училище и разполагането на ракети „земя-земя“ по Южната граница на България.

"Засегнати сме от поведението на европееца Дол, който не си е направил труда да се запознае с нашата програма и просто преразказва едни глупости, който са му написали 60 циганина в една петиция", коментира Симеонов.

Той обясни, че не е особено доволен и от поведението на Бойко Борисов, който на срещата между ПФ и ГЕРБ в централата на ГЕРБ не е имал нищо против тези две точки, а вчера и той видя проблем.

В крайна смета в парламента няма място за любов, омраза и емоции, уточни съпредседателят на ПФ.

„Готови сме на отстъпки, защото виждаме, че другите страни са готови на отстъпки”, каза Симеонов относно спорните две точки от програмата им.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.10 2014 в 15:15

При съществуващата следизборна картина изглежда това е най-доброто за страната решение. Що се отнася до сроковете за подписване на споразумение, народът добре го е казал: "Пет пъти мери, един път режи !"Подготовката и прецизирането по форма и съдържание на документите, въз основа на които ще се осъществява управлението на страната при тази критична, сложна и нестабилна икономическа и политическа ситуация е изключително важна работа. По-добре сега максимално да се предвидят и доуточнят базовите стъпки на алгоритъма, отколкото да се стартира набързо поредно хаотично управление !

31.10 2014 в 14:41

На др.тролове от всички страни - по-здрав!
На всички. които ги четат и вярват в измислици, както ни караха 49 години да вярваме, че българския национализъм бил виновен за всички беди, но апетитите и комбинациите на други нации и сатрапи, хич не били (нещо като колективен стокхолмски синдром) ще кажа само нещо кратичко (кой разбрал - разбрал):
На света има само два полюса - патриотизъм и империализъм. Етикетите между двата полюса са милиарди. На света има само два вида хора - едните са патриоти, а другите империалисти. Вие си изберете - от кои сте и кои подкрепяте.

31.10 2014 в 11:10

ss-ами защо не дадохте достатъчно проценти на ДС-протежето бОйко бОрисов ,че да има 121 депутати и да си прави реформите сам?Ама той НЯМА да прави реформи ,особено сериозни и тежки.Някой друг ,като жертва трябва да ги направи,а за него властта и славата...Бил ядосан ,че Реформаторите искали 8 ключови министерства,да искат,но си залагат главата ,за да се случат реформите там.А на бОйко бОрисов ,като не му изнася,да си направи правителство с дпс.И без това тайно се е сдушил вече с тях...

31.10 2014 в 10:21

На Радан, този Костов момчорляк, съвсем не му е по силите това, с което се е нагърбил. С което Костов го е нагърбил. Само за седмица момчето поне три пъти си смени приоритетите. Първо не искаше Борисов за премиер на правителство с участието на Реформаторския блок. После разбра колко покостовистки звучи това и публично си посипа главата с пепел. Остана малко прахоляк и за Костов!

После костовистчето Радан реши, че ако ГЕРБ не се съгласи реформите - като цяло - да започнат със съдебната - в частност, то реформаторите няма да се хванат на хорото.

Остави без отговор реакцията на Борисов, която прозвуча буквално така: "Ами, да заповяда и да я почва!". Остана без реакция от Радан и продължението на задочния им спор - че освен съдебната реформа чакат и реформите в здравеопазването, образованието, банковото дело, енергетиката, пенсионната система и т.н., които съвсем не са по-маловажни! Че всички реформи са еднакво важни и че всички те трябва да започнат едновременно, час по-скоро, а не да се редуват и изчакват, както произтича претенцията на Радан!

Последното засега шикалкавене на Радан "за" или "против" участето на реформаторите във властта, е кон-гениалното му изявление, че "сега казусът КТБ е по-важен и преговорите за правителство могат да почакат!". Наистина гениално, отново подрежда задачите младежът - сякаш едното не зависи изцяло от другото!

Лошото в случая е, че в ошашавяването Радан не е сам. Не си оставя шашавото магаре в калта и заместникът му в партията на Костов - Петър Москов, другият Костов глас. А напоследък дуото става трио - с упорството и старанието на някой си, трети костовист - Гроздан Караджов, да скара ДСБ в Реформаторския блок с Меглена Кунева с нейната "България на гражданите", пускайки гнусните слухчета, че лидерката й се била отдала на сепаративни преговори с ГЕРБ! С трите преговорни дами на Борисов, така - по женски!

Момчета костовистчета, решете най-после четиримцата, заедно с ментора си в сянка, дали наистина искате да вадите България от калта, или само гърдите си насинихте с подобни твърдения. Нищо, че вече и на антиреформаторите им стана ясно, че на вас - признайте си го! - по ви се иска някой друг да свърши черната работа да омете Авгиевите обори на Луканов, Станишев, Царя и Доган, и едва тогава вие да цъфнете на бял кон, разбира се, на разтребеното и да я захапете "тая държава", мамка й!

За целта, обаче, първо трябва да спечелите избори! Иначе не бутат!31.10 2014 в 10:02

Все някой трябваше да плати Цената, чест им прави на РБ, че се нагърбиха с тази задача! Пожелавам успех на новото правителство, защото така или иначе, то няма друга алтернатива! Всички храчки, врачувания, предсказания и крокодилски вопли от всякакви руски мекерета и българоотстъпници, могат да започнат СЕГА..........

31.10 2014 в 09:58

Аз не подкрепям ГЕРБ, те вече са се излагали, но се радвам много, че няма да са в управлението ДПС и АТАКА. И се радвам, че ще има шанс реформаторите и ПФ да се включат в управлението и дай боже да стабилизират държавата. А особено от ПФ очаквам да предложат нещо да се направи по въпроса с циганите. Нека видим какво ще направи един десен кабинет. Колкото по-малко сила имат тези от ДПС, колкото по изолирани са, колкото по-ясна позиция има срещу тях и техните своеволия, толкова по-добре за мен, а и не само.

31.10 2014 в 09:37

Патриотичният фронт следва да махне идеята за ракетите "земя-земя" в Южна България. 1. Нямаме ракети. 2. Нямаме пари за ракети. 3. Нападателно (сдържащо) оръжие не се разполага срещу съюзници , с които си в договорни отношения (НАТО) . Това им го е набутал в главите някой побелял и изперкал полковник, който още си мечтае за Варшавски Договор. Няма такъв договор.
По отношение на езика за 6-годишните са прави. Да го знаят устно, а в училище да го научат писмено. Не може в България да има 700 000 цигански илитерати които знаят само "чай-шукерие"

31.10 2014 в 08:56

никога не забравяйте, че СДС също беше замислено като заместител на истинска опозиция от червената мафия.Но и двата периода на управление на СДС доказаха, че то тръгна по свой път.Истински десен.особено с Костов. Именно това наложи създаването на редица клонинги, като Атака, НДСВ, ГЕРБ, ББЦ, РЗС, НФСБ, ВМРО, Пръмова и други...Но ДПС си остава постоянния клонинг, който трябва да държи златния пръст и същевременно касата с парите.Нито един клонинг не успя да постигне крайната цел- унищожаването на отпора срещу мафията.последната година на протести създаде нови, за пръв път автентични граждански движения.създаде и нови, автентични партии.

31.10 2014 в 08:49

Да, Герб беше замислено като заместител на НДСВ от червената мафия. Но към края на мандата се разбра, че ББ е поел по свой път, и няма как да бъде отстранен и заобиколен без загуби. Тези загуби за мафията вече са налице, а ББ още не е отстранен, нито е заобиколим.Той обаче също претърпя загуби. В борба между мафии това е нормално.Без ролята на десен, която му измислиха червените мутри, той няма да оцелее.Затова сега е моментът РБ да се възползва и на практика да управлява вместо ББ. Да извърши необходимите реформи.Докрай. Това ще си има цена.Цената ще е кратък мандат, скъсване с ГЕРБ, разпад на РБ.Но ако постигнат целите си да създадат работеща и независима съдебна система и избирателни правила, партиите в РБ без Пръмова, ще оцелеят и ще създадат бъдещия политически спектър в страната. там има и земеделци и либерали и демократи и радикали, целия десен спектър.наляво освен зелените и т.дончева, които могат да се определят като социал-демократи, няма никой, но и това е начало.

31.10 2014 в 08:25

Апетитите на Радан Кънев и компания са за осем монистерства -правосъдие, здравеопазване, транспорт, външни работи, енергетика, икономика, МВР и електронното правителство... Ха-ха Лакомия гъз на Рамадан му е по широк от раменете...