Оградата на границата 'сама по себе си не е достатъчно ефективно средство' според МВР

Ведомството получи "нови поколения кучета", които да не са "меланхолици" и "флегматици"

OFFNews 25 февруари 2018 в 12:17 6219 3

МВР получи 20 нови служебни кучета за нуждите по охраната на границата. Необходимостта от новата придобивка е мотивирана на първо място с това, че за ограничаване на миграционния поток възпрепятстващото съоръжение на границата не е достатъчно: 

Изградената ограда по границата с Турция за справяне с незаконните миграционни потоци през територията на Р България с посока на придвижване към Западна Европа, сама по себе си не е достатъчно ефективно средство. За противодействието на незаконната миграция през границата с Турция се командироват служители на МВР заедно с обучени за това кучета, се посочва в обявлението, с което поръчката е възложена за изпълнение.

Освен че охраната на границата с кучета е по-ефективен за противодействие на незаконното преминаване на границата, от МВР обясняват, че има спад в качеството развъжданите породи, за което се грижи сектор „Кинология и престъпления срещу животни“ към отдел „Охранителна полиция“. "При наличните към момента служебни кучета, използвани за развъдна дейност, се наблюдава снижаване на качеството на добитите приплоди, поради намаляване на генното разнообразие на племенното стадо", се посочва в документацията и се обяснява, че с доставката на нови кучета на възраст между 1 и 5 години ще бъде осигурено обогатяване на генофонда и избягване на близкородствено развъждане на кучетата и използване на новите поколения кучетата.

МВР е купило 14 кучета от породата немска овчарка (пет мъжки и девет женски) и 6 от породата белгийско овчарско куче (Малиноа) - 2 мъжки и 4 женски. За това са платине 135 хил. лв. без ДДС със съфинансиране от Фонд „Вътрешна сигурност“ на Европейския съюз.

Изискванията към кучетата са да бъдат с уравновесен характер, като не се препоръчва "тип на нервната система „холерик“, „меланхолик“ и „флегматик“. Те не трябва да проявяват страх от звукови и светлинни дразнители и трябва да са с изявени работни качества. Кучетата трябва също така да са с родословие и да имат документ за доказан произход. Изисква се също да имат идентификационен чип и да са в добро здравословно състояние.

Преди да постъпят на работа в МВР, кучетата са преминали тест, за проверка на степентта им на дресировка, възможностите им за откриване и донасяне на предмети, хвърлени на разстояние 10-15 метра, както и реакцията им при определени звукови и светлинни сигнали. 

Само една фирма е проявила интерес към поръчката. Това е "Индустриал Сервиз Инженеринг" ЕООД, която е предложила цената от 135 хил. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

25.02 2018 в 20:12

Пак глупости.
Заобикалят ни заради Динко, и "шибаните ченгета".
"Тия ноо бият бате, бегаме настрани!"
И това е цялата тайна, вече повече от 13 века.
Ако ще имаш уточняващи въпроси - заповедай. От три поколения съм от пехотата - ще ти разкажа за кво става дума.
 
X

Да помогнем на украинските деца!