Официално: 2 януари - почивен ден

Отпуснаха ни бонус: Следпразничната почивка може да е и два дни

OFFNews 20 декември 2016 в 12:20 22385 1

По нов начин ще протичат почивките по празниците в България и промяната започва от 2 януари 2017 година, който вече официално ще е почивен.

Депутатите приеха днес промени в Кодекса на труда по предложение на Министерския съвет, според които празниците вече няма да се сливат и, съответно, допълнителните почивни дни няма да се отработват в съботите.

Така понеделниците стават празници, тъй като ако официалният празник се пада в събота или неделя, се предвижда да се почива и в първия понеделник след него, за да не се губи празничният ден.

Днес парламентът обаче прие и едно уточнение: когато официалните празници, с изключение на Великденските празници, съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени.

Министерски съвет може да обявява еднократно и други дни за неприсъствени за оказване на почит към важни исторически, политически, културни или други особено значими събития, както и дни за честване на определени професии и за оказване на признателност. 

Първата промяна ще е още във втория ден на новата година - 2 януари. Тъй като 31 декември и 1 януари са събота и неделя, понеделникът ще е почивен.

Депутати коментираха, че предложението е добро, тъй като почивката ще е наистина почивка, а няма да се превърне в ден за пътуване. Например ако не се почиваше на 2 януари, повечето хора трябваше да пътуват на 1-и, вместо да празнуват новата година.

Когато официалният празник е през седмицата, няма да се работи само този ден.

"С този законопроект се предлагат само едни почивни понеделници, нищо не се променя”, категоричен беше обаче лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той призова проектът да не се приема, да се обмисли и внесе отново за разглеждане.

Промяната се въвежда по желание на бизнеса, който отчита огромни загуби при сливане на почивните дни.

Народното събрание одобри и втория, внесен законопроект за промени в Кодекса на труда, с който се регламентират отношенията между работодател и служител по отношение на командировките. С него се въвежда пакет от мерки, гарантиращи по-добра защита на командированите работници в рамките на предоставяне на услуги, борба с така наречения „социален дъмпинг“ и по-прозрачна и предвидима правна рамка за доставчици на услуги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови