Офертата за нови F-16 е с 300 млн. лв. над предвидения от правителството бюджет

Юлиан Христов 21 ноември 2018 в 18:35 5411 1

Офертата за нови F-16 е с 300 млн. лв. над предвидения от правителството бюджет

Снимка lockheedmartin.com

Предложението на американската компания "Локхийд Мартин" за доставката на нови изтребители за българските Военновъздушни сили, надхвърля заделения от правителството бюджет с близо 300 млн. лв., научи OFFNews от правителствени източници. 

Правителството е готово да плати 1.8 млрд. лв. през следващите 10 години за модернизиране на бойната авиация, като в приетия от парламента проект за инвестиционен разход е предвидено на два етапа да бъдат придобити общо 16 самолета. В първия етап изискването е самолетите да са не по-малко от осем или повече от осем, които да бъдат изплатени в рамките на 10 години. Изчисленията на военните експерти показват, че само първият етап ще струва близо 1.8 млрд. лв. 

Предложението на американската компания обаче надвишава значително заложеният бюджет, като за близо 2.1 млрд. лв. се предлагат осем новопроизведени изтребителя F-16 Block 70. В сряда Джеймс Робинсън, директор „Международно бизнес развитие на програмата на F-16” на американската компания не даде ясен отговор на въпроса дали офертата на компанията се включва в предвидения от правителството ресурс, но даде да се разбере, че тепърва на правителствено ниво ще бъдат водени разговори за оптимизиране на параметрите по нея. 

В сумата обаче влиза поддръжката на самолетите, обучението на пилотите, въоръжението и наземното им обслужване.

По неофициална информация това разминаване с параметрите на инвестиционния проект на правителството може да бъде отиграно чрез заем, което ще реши и въпроса с друга несъвместимост на американската оферта с параметрите в проекта - разсроченото плащане. На практика по този начин на правителството ще бъде даден заем с държавна гаранция, който ще се изплаща с годините. 

По-рано днес стана ясно също, че вероятната основна пречка при подобна сделка би била по-късната доставка. Сроковете, които правителството е заложило, показват, че първите самолети трябва да бъдат доставени до 24 месеца от подписването на договора. Нещо, за което от американска страта заявиха, че няма да могат да изпълнят

В същото време зам. военният министър Атанас Запрянов даде да се разбере, че параметрите в инвестиционния проект могат да бъдат променяни. Именно това беше и едно от съмненията при предходната процедура, която беше отменена от настоящия парламент. 

Към настоящия момент сроковете, разписани в проекта, не са спазени. Според хронограмата на 134 ден от одобряването на проекта от Народното събрание в Министерския съвет трябва да бъде внесен протокол с резултатие от работата на политико-военна група за провеждане на консултации с страните, предлагащи изтребители. Този срок изтече в началото на този месец и за момента не е ясно кога преговорите ще приключат.

Според зам. военния министър няма проблем тези срокове да не бъдат спазени и договор за покупката на самолетите да бъде сключен догодина, а не до края на тази, както беше предвидено първоначално.

В момента в надпреварата за доставка на нови изтребители се борят три държави - САЩ, Швеция и Италия. Единствено предложението на Италия е за употребявани изтребители Eurofighter. САЩ предлагат новопроизведени F16, а Швеция - нови "Грипен". Офертата на САЩ за нови изтребители F18 е дисквалифицирана, защото не отговаряла на реквизитите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

1

elbarbudo

22.11 2018 в 10:47

Ще натаманим поръчката за когото трябва. Откога квичите против нагласени поръчки "свободните и демократични" медии? Ама ако е за вашите началници, може...