Обсъждат засилване на охраната около Борисовата градина след нападенията

OFFNews 25 юли 2017 в 22:05 4465 0

Валентин Радев

Мерки за справяне с агресията са обсъдени на спешна среща на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, главния секретар на МВР Младен Маринов, директорите на Главна дирекция „Национална полиция” и СДВР Христо Терзийски и Георги Хаджиев с ръководителите на столичните полицейски управления.

"Изненадани сме от случаите на агресия от последните дни, затова реших да присъствам на срещата с началниците на районните управления в София. Професионалното ръководство обсъжда какви конкретни мерки да предложат и предприемат, за да се подобри сигурността в сезон, в който криминогенната обстановка е по-скоро овладяна", обяви след срещата Радев.

Усилване на патрулите, засилване на вниманието към криминогенните елементи, включително и извън София, са сред мерките, които дискутирахме. Обсъдихме и случаи извън района на Борисовата градина и подходящи механизми за подобряване на обстановката на сигурност, така че да спрем изява на подобна агресия, за да са спокойни гражданите. Професионалистите в МВР и СДВР ще направят обстоен анализ и ще предложат професионални стъпки срещу всички прояви на агресия, включително и на опити на посегателство срещу полицейски служители, но нека първо приключи разследването по двата последни случая, за които засега няма обяснение, допълни той. 

Спешната среща беше свикана след нападението над журналиста Иво Никодимов и вчерашното нападение над две жени нотариуси в района на Борисовата градина. 

Нападението над Никодимов те определиха като брутален хулигански акт, за който не е имало никакви подбуди. 

За вчерашното нападение над двете жени за момента също няма обяснение. От МВР смятат, че между двата случая няма връзка. 

Коментирахме разположението на патрулите около Софийския университет и Борисовата градина, както и мерки за инструктажа на патрулите в тези райони. Набелязали сме места за проверка, като профилът на нападателите най-вероятно е свързан с лица от криминалния контингент или дори непълнолетни. Има вероятност нападателите да са засечени, затова разпоредихме мерки за запазване на записите от камерите в района, дори и от по-отдалечени обекти, за да се направи обстоен преглед, допълни Терзийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови