Обединението между ПП и ДБ: Няколко варианта за редене на листи, общото име е под въпрос

Йорданка Веселинова 01 февруари 2023 в 07:00 5212 21

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Кирил Петков и Христо Иванов - съпредседатели на "Продължаваме промяната" и "Демократична България"

След като националните органи на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" дадоха зелена светлина за общо явяване на изборите, пред формациите се появиха редица въпроси - как ще се редят листите, ще има ли ново име, ще се стъпи ли на коалиционно споразумение.

Към момента въпросите са повече от отговорите, тъй като все още няма преговорни екипи от двете групи, които да решат спорните теми, а време няма. Причината - в средата на февруари, след две седмици, ще изтече срокът за регистрация за предстоящите предсрочни парламентарни избори. До този момент ПП и ДБ трябва да са решили всички въпроси около обединението, а след това да тръгнат и на предизборна кампания.

"Демократична България" настоява за коалиционно споразумение, което да регламентира отношенията между двете формации, както в предизборния период, така и в 49-ото НС. В него трябва да е разписан механизмът за вземане на решения, принципът за редене на листите, както и ключовите приоритети, които ще следват двете формации.

Представители на ДБ, с които OFFNews разговаря, са категорични, че идентичността на партиите трябва да личи в името на коалицията. Към момента идеята е двете имена да се запазят и така да се явят на изборите. В интервю за БНР Никола Минчев от ПП пък предложи друг вариант - общо ново име, а всички партии от коалицията да бъдат изредени в скоби. Източници на OFFNews от "Продължаваме промяната" коментират, че въпросът ще се реши в идните дни. Според тях има и логика от запазване на имената от гледна точка на различните политически програми.

Предстои да се определи и механизмът за редене на листите. Публично до момента от ПП заговориха за приобщаването на граждански организации. Идеята на формацията на Кирил Петков и Асен Василев е да се заложи на познати, местни лица. От ДБ обаче са на мнение, че водачите трябва да са лидерите, за да се знае кой носи политическата отговорност. В редица медийни изяви както от ПП, така и от ДБ са категорични, че листите няма да са препъникамъкът за обединението.

Представители на "Продължаваме промяната" казаха пред OFFNews, че въпросът с гражданските организации остава отворен. Към момента идеята е да се поиска тяхната подкрепа, но да няма съвместно явяване. Мисли се обаче за вид декларация, в която да бъдат заложени всички приоритети, включително и на гражданските организации, които ще подкрепят обединението. Освен това на този етап от ПП отричат в основата на реденето на листите да стои квотен принцип.

Източници на OFFNews от ДБ обаче казват, че двете групи ще си разпределят лидерските места на квотен принцип, като водачи на листи ще имат както от ПП, така и ДБ.  Определяща ще бъде големината на партиите, като съотношението все още не е решено, но се говори за 60% на 40%, или 65% на 35%. По тази тема все още няма постигнато съгласие. Отворен остава и въпросът дали ще се отчете резултатът на формациите от предходните избори, или от вътрешни социологически проучвания с предварителни данни.

Любопитен момент е и привличането на независимия депутат Явор Божанков, който бе изключен от БСП заради позицията му за Украйна и явното му противопоставяне срещу връщането на хартиената бюлетина. В свое телевизионно участие през почивните дни той заяви, че към момента не знае дали ще продължи да участва в политиката. Неофициално от ДБ коментираха, че биха се радвали, ако Явор Божанков влезе в листите. Представителите, с които OFFNews разговаря, обаче са на мнение, че той пасва повече на "Продължаваме промяната", които имат по-лява политика. От "Продължаваме промяната" коментираха пред OFFNews, че вероятно Божанков ще бъде привлечен, но към момента темата не е обсъждана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

21

ob1

01.02 2023 в 18:01

Нали знаеш къде да идеш, мурзилко? :)

-1555

19

ob1

01.02 2023 в 17:43

Намерил се кой да говори за акъл и еволюция... сашке, сашкееее :)

345

17

Джендо Джедев

01.02 2023 в 11:54

Дебилчо,

Няма как да го научиш, да - то акъл си трябва. Поне някакъв санитарен минимум. :D

1017

16

IvoIvo

01.02 2023 в 11:35

То името им е последният проблем, ма карай...

345

14

Джендо Джедев

01.02 2023 в 11:19

Дебилчо,

Ти щом досега не си го научил... :D

12082

13

leomesi

01.02 2023 в 10:58

До нищо хубаво няма да доведе това обединение, и двете партии са хвани единия, удари другия.