Енергийната комисия изслуша кандидатите за председател и член на КЕВР

'Ролята на регулатора да не е на пъдар, а на двигател на промяната', каза кандидатът за председател на КЕВР

Йорданка Веселинова 02 февруари 2022 в 20:04 1689 0

Снимка OFFNews

Парламентарната комисия по енергетика изслуша кандидатите за член и за председател на КЕВР - Благой Голубарев и Станислав Тодоров. Те отговаряха на въпроси в парламентарната комисия повече от два часа. Последните си отговори двамата дадоха минути преди 20 ч.

Досегашният заместник-министърът на енергетиката Станислав Тодоров, който бе предложен от "Продължаваме промяната" за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, заяви че КЕВР има много широк обхват на регулиране, за който обаче административния капацитет на достига.

Имаме добра регулация, но има проблеми при прилагането на правилата, смята той.

По думите му предприятията във водния сектор трябва да оптимизират дейността си. Тодоров коментира, че регулаторът трябва да може да създава пазар, особено когато това се отнася за електроенергия и газ, и да се намали участието на държавата. Според него КЕВР ще има ключова роля в процесите на продължаването на демонополизацията на газовия пазар.

"Аз виждам ролята на регулатора не толкова като пъдар, а като двигател на промяната - идва Зелена сделка, идва декарбонизация", заяви предложеният за председател на КЕВР Станислав Тодоров.

По думите му фокусът на регулатора трябва да се измести към крайния потребител. Освен това той ще работи за подобряването на предвидимостта на бъдещите решения на КЕВР и даде пример с изненадващото предложеното увеличение на цените на тока за бита през декември.

Тодоров се обяви в подкрепа на наложения върху това решение мораториум от НС. Според него така се е избегнало допълнителното увеличение на инфлацията.

Рамадан Аталай от ДПС попита Тодоров дали ще успее да гарантира независимостта на регулатора и по-специално - да избегне влияние от финансовия министър на Асен Василев. Досегашният зам.-министър на енергетиката пък отговори, че изборът на председател на Комисията се прави от НС и това е гарант за независимостта на всички в ръководството на КЕВР.

Енергийният експерт от ИТН Благой Голубарев, предложен за член на КЕВР от партията на Слави Трифонов, заяви, че в Комисията има няколко основни проблеми, решаването на които трябва да започне веднага. По думите му трябва да бъде задействан Регламентът за интегритет и прозрачност на пазара, както и да започне насърчаването на активното участие на КЕВР в пазарните обединения, в които Комисията трябва да е водеща. Голубарев е категоричен, че КЕВР трябва да засили контрола върху дружествата, за които отговаря.

Според него КЕВР ще има и водеща роля при преминаването на битовите потребители на свободния пазар, което се очаква да се случи до 2025 г.

Енергийният експерт бе категоричен, че една от основните задачи на КЕВР трябва да бъде и възстановяването на доверието към регулатора.

Голубарев смята, че въвеждането на умните мрежи в страната е много закъсняло. Той смята, че те ще имат ключово влияние при изпълнението на ангажиментите, приети чрез Зелената сделка и предложи инвестициите за умни мрежи да бъдат съчетани с процеса по излизането на битовите потребители на свободния пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!