Нов фронт срещу Валери Симеонов - този път от ДПС и евролибералите

OFFNews Последна промяна на 12 октомври 2017 в 12:40 6264 0

Мустафа Карадайъ

Нов фронт срещу участието на Валери Симеонов в управлението се надигна в парламента. Този път натискът дойде от ДПС, които бяха подкрепени от лидера на европейската либерална партия (АЛДЕ).

"Ако Валери Симеонов не подаде оставка, подава цялото правителство - така е в нормалните демокрации", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в Народното събрание.

„В България националистите участват във властта без да има нужда от тях. ГЕРБ ги включиха във властта, но не само, че ги включиха - те упорито се опитват да ги легитимират, а понякога дори да им подражава", добави той.

От думите му стана ясно, че конкретният повод за тази позиция е скандалът със заплахите срещу журналисти, в който бе замесен и Симеонов, както и думи на председателя на комисията по правата на човека към НС Красимир Велчев (ГЕРБ), в които според ДПС се съдържа език на омразата.

Карадайъ посочи, че когато Валери Симеонов ползва пресцентъра на правителството, той вече не е само физическо лице, а представлява властта. 

Включването на Обединени патриоти във властта бе порицано и от Ханс Ван Баален, президент на АЛДЕ (Алиансът на либералите и демократите в Европа). 

"Участието на „Обединени патриоти“ в управлението не прави по-лесно влизането на България в Шенген", посочи той.

„Европа трябва да бъде оформяна от демократични партии, партии, които са от центъра, център–дясно, център–ляво. Няма обаче място за краен национализъм в Европа. Така че разчитам на едно демократично и приобщаващо председателство от страна на България“, заяви президентът на АЛДЕ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови