Нинова: В момента ни управлява нова тройна коалиция

OFFNews 28 септември 2020 в 23:15 2761 1

В момента ни управлява нова тройна коалиция. Фактите говорят - всички ключови решения в парламента, които поддържат правителството, са взети с подкрепата на ДПС. Предложението на ДПС за експертен кабинет е поредният опит да се спаси статуквото и това управление. Опитът на премиера да покаже дистанцираност от това няма как да се случи, заяви пред БНТ председателят на БСП Корнелия Нинова.

Борисов е олицетворение на сегашния модел на управление, но въпросът не е в него. Ние не искаме просто те да станат, а ние да седнем на техните места. Ако Борисов се махне, но този модел на управление продължава - ако продължава да се погазва разделението на властите, да се краде безогледно, да нямаш достъп до здравеопазване, образованието да е такова, че неграмотността да расте, доходите да са най-ниски в Европа - няма смисъл в това. Трябва да се смени моделът, каза Нинова.

Разговори за коалиция ще проведем след изборите, но преди тях се обръщаме с желание и протегната ръка към всички хора, които искат промяна. В момента има принципни въпроси в политиката, по които можем да създадем един широк фронт, заяви председателят на БСП.

"Каквото протестиращите в момента искат, ние го направихме в партията"

С промените в БСП показахме какво бихме направили, ако управляваме държавата. Първото - край на задкулисието. Когато даваш възможност на всички да решават, а не на една тайна групичка, казваш - така трябва да стане в държавата. Второ - хората да взимат участие в решенията, които засягат техния живот. Ние го направихме с прекия избор. Каквото протестиращите в момента искат, техният глас да се чуе, ние го направихме в партията, категорична е Нинова.

Третото е за морала в политиката - да не лъжеш преди и след избори. Преди изборите казахме, че няма да влизаме в задкулисни договорки с ГЕРБ и издържахме този тест - отказахме и постове, и пари - четири години бяхме опозиция. И може би най-важното: ние сме единствените, които за тези четири години изработихме алтернативен план за развитие - "Визия за България". Това е достойнството на този Конгрес - тези четири години усилия затвориха един цикъл на промяна в БСП, който може да бъде мини модел за промяна в политиката изобщо, каза още тя.

БСП и президентът

"Нямам представа защо поканата ми към Калоян Методиев да присъства на наше празненство е повод за напускане. Изненада е, не би трябвало това да е повод за раздяла с президента", каза лидерът на БСП по повод оставката на шефа на кабинета на държавния глава.

Тя подчерта, че следва принципна и последователна позиция що се отнася до отношения й с президентската институция:

"Там, където позициите ни съвпадат по политиките, сме говорили еднакво. Такъв е случаят с промените в Изборния кодекс на ГЕРБ. В зала часове наред аргументирано се борехме в парламента да не се връща гласуването с хартиена бюлетина. Мотивите на президента за налагане на вето са и нашите. Там, където сме имали различния, съм ги изразявала публично и категорично. Когато президентът призова да върна парламентарната група в парламента, му отговорих публично - да се грижи за президентската институция и да не се меси в работата на партията."

Нинова коментира, че лично тя и БСП никога не са се намесвали в решенията на президента и така ще си остане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3232

1

tarabata

29.09 2020 в 08:43

Само празни приказки, без и думичка за конкретни действия. Очевидно липсва каквато и да е идея в тая партия, освен боричкането за власт. Бързото маргинализиране продължава с пълна сила. За програма с нови идеи не може и дума да става.