Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Нинова: Увеличение на цената на тока няма да има в следващите три месеца

OFFNews 15 декември 2021 в 21:15 2807 0

"В близките 3 месеца няма да има увеличение на цената на тока", заяви пред бТВ лидерът на БСП и вицепремиер по икономиката и индустрията Корнелия Нинова

Редно е да има мораториум, но не както предложиха от ГЕРБ. Тя бе категорична, че в следващите три месеца няма да има увеличение.

"Ние смятаме, че трябва да има мораториум - не само БСП, но и коалиционните партньори, но не така, както го предложиха от ГЕРБ."

Тя смята, че с днешното предложение ГЕРБ са направили саботаж на цялата идея и дискусията се е обезличила.

Вицепремиерът допълни, че мораториум със задна дата не може да се налага. По думите ѝ по-добрият вариант е цените да бъдат замразени на нивата им от 16 декември.

"Не разбирам тази истерия в парламента", каза още тя и заяви, че таван на цените на електроенергията или на природния газ е наложен в редица европейски страни.  

"В Испания наложиха таван на цените на природния газ през ноември 2021 г. за 3 месеца. Румъния наложи таван на цените за електричество и газа, на 15 септември таван на цените на електричество наложиха в Унгария. Това са 3 европейски държави, които вече са го направили, за да защитят народите си."

Лидерът на левицата отрече да е била в НС, за да лобира за подкрепа за налагането на мораториума. По-рано днес тя беше в парламента и пред журналисти заяви, че цената на тока за домакинствата няма да се увеличава.

Вицепремиерът по икономиката и индустрията не се съгласи с тезата на Рамадан Аталай от ДПС, който в НС каза, че с налагането на мораториума ще фалират всички частни дружества, които пренасят електроенергия. 

Тя заяви още, че след три месеца, когато срокът на мораториумът изтече, трябва да има промени:

"След като мине мораториумът какво трябва да променим в Закона за енергетиката така, че да не пострадат и ЕРП-та, и частни дружества, и индустрията, и икономиката. Какво трябва да се промени в правилниците, наредбите, по които работи КЕВР, защото и там има много какво да се променя."

Работата в министерството 

Нинова заяви, че повереното й министерство е с много и различни отговорности.

Тя съобщи, че е възложила цялостен преглед на ситуацията в държавните дружества.

"Днес спрях всички конкурси, които текат в момента за назначаване на нови бордове. Те бяха почти на финала, например за новото ръководство на ВМЗ-Сопот, в "Кинтекс" тече конкурс. Спрях всичко временно, докато не ми се даде пълна картина за състоянието, което поемам като отговорност."

Нинова заяви още, че планира всяка седмица да дава пресконференция, на която да изнася публично фактите от седмицата. Тя бе категорична, че ще има прозрачност.

Бюджетът

Нинова заяви, че е предвидена актуализация на бюджета през юли. Това е съгласувано с "Продължаваме промяната" и с финансовия министър Асен Василев.

Тя допълни, че е заслуга на БСП това, че за учениците най-сетне ще има безплатни учебници. Нинова обеща, че от 1 януари и детските градини ще са безплатни. На този фон по-рано днес социалният министър Георги Гьоков съобщи, че детските ясли и градини няма да станат безплатни от януари, а от септември. Той обясни, че до януари е срокът за внасяне на предложението за законова промяна, според законодателната програма на "Продължаваме промяната", част от коалиционното споразумение с БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ".

По думите й БСП подкрепя предложението за вдигане на максималния осигурителен доход.

Позицията за Северна Македония

В позицията на “БСП за България“ относно Република Северна Македония няма никаква промяна, категорична бе Нинова.

"Категорично трябва да се спази договорът, ратифициран от Народното събрание, да се уважава декларацията, приета от Народното събрание на България, да се изпълняват условията по този договор, да се зачита историята, националният интерес на България."

По думите на Нинова тази позиция не се променя и от българското правителство, а предложението на Кирил Петков е тя да се надгражда с нови разговори за развитие на икономиката, транспортни коридори, култура.

Нинова ще се кандидатира отново за председател на БСП? 

Корнелия Нинова не изключи възможността отново да се кандидатира за лидерското място в БСП. Тя припомни, че е депозирала оставката си и през януари конгресът трябва да я констатира, както и да насрочи пряк избор за председател.

"По нашите правила и устав това ще се състои най-вероятно през март. Обмислям и не изключвам варианта да се кандидатирам. При нас изборът е пряк, от всички членове на партията, нека всички, които искаме - да се явим, и каквото решат членовете."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews