Нинова: Правителството унижава България

OFFNews 13 септември 2016 в 15:19 3978 3

Случващото се с кандидатурата на Ирина Бокова е удар по националния суверенитет на България. 

Това заяви на пресконференция в централата на БСП лидерът на левицата Корнелия Нинова. Тя добави, че БСП оценява случващото се в последните дни като груба намеса на външни сили в национални решения на България, като посегателство срещу националния суверенитет.

„Българското правителство проявява поредното угодничество към външни сили”, категорична е тя. По думите й така правителството на Борисов унижава България и елиминира възможността българин да оглави най-високия пост в ООН – Гененерален секретар. "С уговорките, които днес прави министър - председателят, а именно, че ако Бокова е била кандидатура на ГЕРБ, би я оттеглил, сравнявайки я с Желева, което е абсурд, както и, че оставя възможност след 26.09 да оттегли кандидатурата на Бокова, той формално я подкрепя, но неформално, открито заявява позицията на българското правителство и тя е, че то не стои зад нея. Това за нас е абсолютно неприемливо. Опитът хем да угодиш на чужди интереси, хем да се представиш добре в България на г-н Борисов е неуспешен”, заяви лидерът на БСП. 

Нинова обяви, че левицата ще предложи утре на Председателски съвет на НС да реши премиерът да бъде изслушан за това, какво има като информация по темата, както и да поеме ангажимент, какво ще направи да гарантира първото или второто място на Ирина Бокова. „Ние още веднъж заявяваме твърдата си подкрепа към нея и й пожелаваме успех. Той е възможен”, заключи Нинова.

Кристиан Вигенин: БСП никога не е работила срещу български кандидат за международен пост 

„Обезмислянето на кандидатурата на Ирина Бокова за ООН отваря възможности за спечелване на позицията от друг кандидат. БСП обаче през всичките години никога не е саботирала или работила срещу български кандидат за международен пост, независимо от политическите му пристрастия.” Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин. Той охарактеризира случая с кандидатурата на Бокова, като пряко обслужване на чужд интерес от определни организации и граждани.
По повод еврокомисаря Кристалина Георгиева, Вигенин заяви: „От днес нататък няма да я наричам български, а просто еврокомисар”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

3

Стринка Минка

13.09 2016 в 21:18

Нинова и се ще да покаже че дишат. Ама това не става ясно накрая.
Изглеждат в мозъчна смърт.