Quantcast

Нинова: Победата на европейските избори ще означава промяна на ситуацията в България

Администрацията няма да бъде уволнявана

OFFNews Последна промяна на 21 май 2019 в 10:43 1514 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Корупцията при ГЕРБ е превърната в закон. Тя е заложена в закон и става ненаказуема. Когато започнеш да говориш за това, борбата срещу корупцията се превърна в заплаха за националната сигурност.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в студиото на БТВ. Тя даде примери със закона, от който се възползва строителната фирма "Артекс", от която Цветан Цветанов се облагодетелства. Нинова припомни, че когато водачът на листата за евроизборите на левицата Елена Йончева започна разследване за строежа на оградата ни с Турция, съоръжението се превърна елемент от националната сигурност с промяна на закона. "Да защитаваш правата на хората стана държавен преврат", добави Нинова. Тя припомни случая с избитите животни на странджанци, че когато депутатите от ПГ на "БСП за България" застанаха до стопаните, бяха обвинени от управляващите, че правят държавен преврат. "Разбирате ли колко е изкривена действителността? В този модел истината се изкривява, корупцията е държавна политика, борбата с нея е заплаха за националната сигурност, а да застанеш до народа си е държавен преврат. Това искаме да променим", обясни Нинова в студиото на БТВ. "Властимащите се възползват от управлението си - пряко или чрез подставени лица. Променят закони, за да получат облаги. Това е модел. Ние искаме да променим този модел", посочи още Нинова.

По темата за къщите за гости и къщата в Борселона, свързвана с премиера Бойко Борисов, чрез свързани лица, Нинова обясни, че министър-председателят вероятно получава облага, но това може да го каже прокуратурата.

"Вчера с изненада прочетох, че зам.-предателят на КОНПИ, който е сред тези с недекларираните тераси, е бил на среща при главния прокурор за разследването на офшорните сметки и задграничните имоти. Шефът на КОНПИ, който беше също замесен, му изтича отпуската и ще се върне на работа. Цветанов беше освободен от парламента, а остана председател на предизборния им щаб. Това не променя модела", заяви Нинова.

По думите й три неща трябва да бъдат направени, за да се реши този проблем. На първо място - нов закон за КОМПИ и нов орган, а левицата е внесла такъв в НС, европейска прокуратура с Кьовеши начело и двама европейски прокурори в България, но избрани прозрачно, както и промяна в българските институции, в това число контрол на прокуратурата. "На КСНС при президента главният прокурор представи впечатляващ доклад с брой образувани досъдебни производства, повдигнати обвинения, внесени обвинителни актове - ако го четеш, ще кажеш всичко е прекрасно. Но в хората има усещане за липса на справедливост. На книга е едно, но няма справедливост", каза Корнелия Нинова в отговор на въпроса дали вярва на прокуратурата.

"Премиерът Бойко Борисов постоянно обвинява президента в партийни пристрастия. Върховенството на закона партиен въпрос ли е? Когато държавният глава настоява да се спазва закона, в който е записано, че парите от концесията на летището трябва да отидат в Сребърния пенсионен фонд, а Борисов не го спазва, заради което президентът връща закона, партиен въпрос ли е? Това означава ли, че Румен Радев е БСП?", попита Нинова.

"Президентът Румен Радев има задължения по Конституция при избора на главния прокурор. Накрая той подписва указа за назначаването му. Логично е да прави консултации по темата - официално, в президентството. Бойко Борисов си позволи да нахълта във Висшия съдебен съвет по време на заседание, да привиква прокурори вкъщи, всяка седмица главният прокурор е при него. Човекът, който най-много вреди на разделението на властите, обвинява президента, че си изпълнява конституционните задължения", каза Корнелия Нинова по повод обвинението на премиера, че президентът се намесва в работата на съдебната система.

Ние сме за европейска минимална работна заплата и против санкциите към Русия

По европейските теми лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви категорично за европейска минимална работна заплата, която да е 60% от средната работна заплата. "В България, това би означавало 660 лева. "Освен минимална европейска пенсия е нужно преизчисляване на всички пенсии в България. Не може пенсионерите да продължат да живеят по този начин. Вижте какво става в Гърция. Бяха в тежка криза, а имат решение за 13 пенсия, намаляване на ДДС на храните и лекарствата. Значи е възможна такава политика, каквато ние предлагаме в България. Просто трябва да се намерят механизмите и един от тях е да се ограничат течовете на пари", обясни Корнелия Нинова.

По темата за влизането на България в Шенген, Корнелия Нинова каза, че това зависи най-вече от действията в България, от ефективната борба с корупцията. "Ние трябва да си свършим работата, за да ни приеме Европа", каза Нинова.

"Не подкрепяме санкциите срещу Русия. Това е записано и във "Визия за Европа". В над 95% тя съвпада с програмата на ПЕС в икономически и социален аспект, младежка заетост и гаранция. Имаме различия по два въпроса - Истанбулската конвенция и Пакта за миграция", обясни Корнелия Нинова, като добави, че и словашките социалисти са против тези два документа. "БСП е на позицията на 87% от българския народ, които не одобряват Истанбулската конвенция. Конституционният съд се е произнесъл. Ние защитаваме Конституцията, българското семейство и децата", обясни още позицията на левицата лидерът й.

Ще се върнем в Народното събрание след решение на Националния съвет на БСП

По темата за изхарчените бюджетни средства с постановление на МС, Нинова каза, че не е против изграждането на пътни съоръжения и строителство в страната, но заради върховенството на закона, премиерът е задължен да обясни това пред Народното събрание и то да гласува актуализация на бюджета за разпределението на излишъка. "Неговото решение не е държавническо, а авторитарно", каза Корнелия Нинова и добави, че излишъкът в бюджета са пари на хората.

На въпрос, дали депутатите от БСП ще се върнат на работа в Народното събрание, Нинова каза, че решението за това е на Националния съвет на левицата. "Мисля, че ще има предсрочни избори. Този начин на управление не може да издържи. 9 оставки за две години означава, че целият кабинет е прояден от корупция", каза Корнелия Нинова.

"Доверих се на Елена Йончева да е водач на листата за евроизборите, защото вече работехме в парламента. Първо определихме проблемите, които стоят за решаване. Най - напред беше корупцията и кражбите по усвояване на евросредствата. Йончева вече се занимаваше с този проблем. Правеше разследване за оградата. Предложих я, защото вече я познавах като смел човек, който няма да се огъне, да бъде купен и е компетентен по тези въпроси", каза Нинова за избора си Йончева да бъде водач на листата за европейските избори на "БСП за България".

"Не чета учебници на КГБ. Не чета такива книги", отговори Нинова на обвинението на премиера Борисов, че левицата готвела провокации преди изборите.

"Да говориш истината и да търсиш справедливост- в представата на премиера е злоба и омраза. За нас е ценностен избор. Искаме справедливост и то сега. БСП сме единствената партия, която е побеждавала ГЕРБ и има шанс и сега да победи. Победата на европейските избори ще означава промяна на ситуацията в България", изтъкна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя се обърна към администрацията - да не се поддава на страхове, че ще ги уволнява и репресира. "Бъдете свободни хора", каза Нинова. 

Елена Йончева: В България работещите бедни са работещи гладни

"Ще използвам европейската писта и Брюксел, за да видят в Европа какво се случва в България, за да не продължава този безобразен грабеж у нас." Това каза водачът на листата за европейските избори на "БСП за България" Елена Йончева. 

"Липсва ми журналистиката. Знаех срещу какво се изправям и поради тази причина влязох в политиката, но не предполагах, че ударите срещу мен ще са толкова безскрупулни. Мафията удря жестоко", каза тя. Йончева приветства решението на главния прокурор да бъдат разкрити офшорните сметки на български политици в чужбина, както и имотите им. Според нея премиерът го е страх, защото предстои избор на европейски главен прокурор, а управляващите са били против г-жа Кьовеши да оглави европейската прокуратура.

"Борисов е прав, като казва, че къщата в Барселона е на друг човек. Не се води нито на него, нито на Борислава Йовчева. Ние искаме да бъде разследвана сметката на фирма "EMA BGS SL", управител на която е била Йовчева", каза Йончева и добави, че левицата иска да бъде разследван пътят на 1,7 млн. евро. Тя обясни, че по разследване на левицата парите са постъпили от офшорна кипърска фирма, на която собственикът е безработен. "Представителите на тази фирма са двама души. Единият е Иван Саздов, управител на "Tенис клуб Банкя" ЕООД. Вторият човек е негов съдружник - Радослав Иванов, братовчед на Борисов, който към настоящия момент е собственик на бившия бизнес на премиера, включително и фирмите "Ипон". Тя добави, че БСП не се интересува от личния живот на Борисов, но иска от главния прокурор да направи проверка по случая. "Искаме да разберем, дали Радослав Иванов не е скритото и подставено лице на премиера Борисов за правене на бизнес", добави по темата Йончева.

Елена Йончева беше убедена, че Брюксел знае какво се случва и в Румъния и България и припомни, че Лаура Кьовеши е преследвана в страната си заради разследванията й. "Нямам никакво съмнение, че хората, подали сигнал в прокуратурата срещу мен, в лицето на Антон Тодоров, Тома Биков и Делян Добрев, ще понесат отговорност", каза Йончева. Според нея за всеки опит на левицата да разкрие корупционните схеми на ГЕРБ, те вадят бухалка срещу БСП. Тя припомни, че когато изнесе данни, че се краде от санирането, Борисов е излязъл с лъжи срещу нея, а тя го е осъдила за клевета. Когато е изнесла данни за начина, по който се строи оградата с Турция, вицепремиерът пак е излязъл с бухалка. "Както през 90-е години Борисов е работил с дървена бухалка, сега използва държавните институции", отбеляза Йончева.

Елена Йончева обясни, че президентът на страната трябва да има позиция, когато вижда престъпление в държавата. "Когато виждаме, че държавата се разграбва и се управлява от една организирана престъпна група, ако той мълчи, означава, че става съучастник на всичко това", каза водачът на листата на левицата за европейските избори.

Йончева обясни, че по време на кампанията е обиколила цялата страна и се е сблъскала с огромна бедност. "Работещите бедни са работещи гладни. Милион и половина българи живеят под прага на бедността. Това не са само пенсионери, а и млади работещи семейства", каза водачът на евролистата на "БСП за България".

"Трябва да имаме силни граници. Трябва да има и общоевропейска армия. Има опасност България да изпадне от общоевропейската сигурност", каза Йончева по въпроса за борбата с миграцията.

По думите на Елена Йончева, защитата на интересите на България става и през европарламента, но може да започне от тук. "Първото нещо, което трябва да се направи, е да се спре разграждането в България, защото ежегодният грабеж тук е на стойност 11 милиарда евро. Това е 22% от БВП по данни на Световната банка", обясни Йончева. Тя заключи, че тези пари могат да влязат в икономиката и да променят живота на българите.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !