Нинова отказа на Габровски с три изречения, срещата продължи 6 минути

Ружа Райчева 08 декември 2022 в 11:59 3057 2

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Приемете нашето уважение като личност и професионалист. Ние няма да покрепим правителство, оглавявано от вас като министър-председател, тъй като за нас това е правителство на ГЕРБ. Имаме дългогодишни отношения с ГЕРБ, те не са от вчера, имаме своите различия за начин на управлението на страната и модела на управление.

С тези три изречения лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към кандидат-премиера на ГЕРБ проф. Николай Габровски, който в понеделник получи от президента Радев първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Преди БСП Габровски се срещна с "Демократична България" и обяви, че ще бъде гарант за съдебна реформа.

В началото на срещата с БСП той им благодари, че са се отзовали на поканата му въпреки предварително заявената им позиция, че няма да подкрепят първия проучвателен мандат. 

"Основната ми цел ще бъде да търся диалог между партиите, тъй като радикализацията на разговора е стигнала до крайна степен, правейки го непродуктивен. Надявам се да намерим начин това напрежение да се намали и да се мина в диалогичен режим, за да се търсят общи точки и да продължим напред", обърна се проф. Габровски към БСП.

Нинова му благодари за покната и каза, че БСп са дошли на срещата от уважение към него. По думите ѝ БСП няма да подкрепят първия мандат, тъй като това би било потенциално правителство на ГЕРБ, а БСП и ГЕРБ от имат дълга история и разминавания във вижданията си за управлението на страната. 

Проф. Габровски подчерта, че една от основните причини за тази липса на диалог е именно дългогодишната история между партиите. 

"Опитът ми като медиатор, ако щете, е тези дългогодишни отношение да бъдат загърбени, защото ситуацията, в която се намира страната, е много обезпокоителна. Сами осъзнавате, че едни нови избори няма да доведат до нищо добро, а ще задълбочат кризата", каза той. 

Николай Габровски подчерта, че е в ролята си на гражданин, Според него възможността да се реализира втори или трети мандат е значително по-ниска. Той избори трите приоритета, които спомена преди това на срещата с ДБ: приемането на Плана за възстовяване и устойчивост, влизането в Шенген и еврозоната.

"БСП няма да подкрепи този мандат. Има възможности с втори и трети мандат", лаконично обобщи Нинова и срещата приключи в рамките на 6 минути. По-късно на брифинг в кулоарите на парламента лидерът на БСП каза, че ще коментира третия мандат, когато видят на кого ще бъде връчен.

"Когато дойде време за тези мандати, ще съберем Националния съвет и ще решим", каза Корнелия Нинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

08.12 2022 в 12:43

Традиционно се възползва от повода да покаже, че не е с герб за пред късопаметния си електорат. Иначе когато се наложи червената майчица веднага помага на мутрите. Хартиената коалиция вече я видяхме. Нинова даже в ефир се зае да лъже за да оправдае безпринципното връщане на хартията в полза на ДПС и ГЕРБ.
 
X

Да помогнем на украинските деца!