Габровски на срещата с ДБ - обяви се за гарант за съдебна реформа за контрол над главния прокурор

Фактът, че бяхме поставени в отделна група по пътя ни към Шенген го намирам за обиден, заяви кандидат-премиерът на ГЕРБ

Ружа Райчева 08 декември 2022 в 11:37 2763 1

Томислав Дончев, Николай Габровски и Десислава Атанасова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Томислав Дончев, Николай Габровски и Десислава Атанасова

За реформите, свързани с върховенство на правото, от мен ще срещнете само и единствено подкрепа. Съдебната реформа е нещо, с което аз като гражданин няма да правя компромиси. Най-голям шанс да се реализира правителство и да не се отиде на избори е в първия мандат. Аз лично се ангажирам с това да се търси конституционно мнонзинство, за да се създадат механизми за контрол над главния прокурор. Аз ще бъда гарантът за това.

Това заяви неврохирургът и кандидат за министър-председател на ГЕРБ проф. Николай Габровски в Народното събрание с представители на парламентарната група на "Демократична България" (ДБ). ДБ са първата формация, с която той се срещна, а малко по-късно днес предстои и срещата с БСП. Заедно с Габровски на срещата присъстваха и лидерът на парламентарната им група Десислава Атанасова и зам.-председателят на партията Томислав Дончев. 

В началото на срещата Габровски посочи, че въпреки, че ДБ предварително обявиха, че няма да подкрепят първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, е стъпка на добра воля отзоваването им на поканата му. 

"Моята цел е да намалим тази радикализация, която е повече от видима и продължава от дълго време. Макар да разбирам, че това е част от партийния живот и мотивирането на избиратели, може би е вече време за друг подход и се надявам, че заявките, които давам и личността ми ще бъдат път към повече разбирателство консенсус и лична отговорност", обяви проф. Николай Габровски. 

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че са се отзовали на поканата на Габровски, за да изразят персоналното си уважение към него. По думите му Габровски влиза на труден терен, но ако успее да състави правителство и да реализира целите си, това би било успех за България. 

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Иванов е на мнение, че е достойно, че професионалист като Габровски е решил да инвестира своя потенциал в един граждански опит да помогне на политическата система да преодолее своите различия. Лидерът на групата на ДБ в парламента подчерта, че ДБ имат общо решение на всички органи на коалицията, че в тази ситуация няма как да подкрепят първия мандат и че това няма общо с качествата на Габровски. 

"Ако бъде излъчено правителство и мисията Ви завърши с успех, ние ще бъдем отворени, макар и като опозиция, за да работим по конкретни теми с партията, която ви е излъчила - ГЕРБ. Има широк спектър политически теми, по които добре работим и имаме общ език и при кабинет, воден от Вас, бихме развивали това", заяви Христо Иванов. 

Той подчерта, че разговорът им не е насочен към излъчване на правителство, а е начало на възможен диалог за подкрепа по конкретни теми, където има припокриване на общи приоритети. Христо Иванов се съгласи с Габровски, че политическият тон трябва да се промени.

"Ако ще правите правителство, то по необходимост ще бъде правителство на малцинството. Това е възможната формула, но това не значи, че не трябва да забелязваме рисковете, свързани с нея. Обратната монета е възникването на съмнение за определени задкулисни договорки", каза лидерът на парламентарната група на ДБ. 

Габровски му благодари за думите, че кандидатурата му е "чисто граждански акт". Той каза, че няма политически обвързаности, но вижда, че ситуацията в държавата е критична и че се влошава.

Кандидат-премирът на ГЕРБ обяви, че за него има три приоритетни теми - приемането на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), влизането в Шенген и еврозоната. По думите му България няма нужда от нови избори и основната причина за това е нуждата от парламент, който да приеме ПВУ. 

"Втората задача е Шенген - не е просто някаква идея, не е нещо хипотетично, а е ценностна принадлежност. Самият факт, че бяхме поставени в отделна група по пътя ни към Шенген, като български гражданин го намирам за обиден. Влизането в еврозоната също е приоритет. Става дума за ценности и това да не бъдем вече "второ качество европейци", каза Габровски. 

Той добави, че има хора, които всяват дезинформация относно еврото, при положение, че не трябва да има съмнение, че България в еврозоната ще се ползва с друг авторитет. "Животът за нас като потребители ще бъде по-евтин, ако сме в тази зона на доверие", добави проф. Николай Габровски. 

По-рано на брифинг в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че партията му няма да отиде на срещата с Габровски, която е насрочена за утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

1

AlexT

08.12 2022 в 12:50

Един професор – лекар , е кандидат за МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛ :)Добре ,всеки има право, НО , някак си театъра, възпитания, мазния, някакви одобрения абстрактни и прочие, ми идват в повече ..Нека НИЕ , по сайтовете бъдем ЛОШИТЕ и задаваме НОРМАЛНИ въпроси, към евентуален МИН. председател:) Да оставим, че НЕ Е ЮРИСТ, ИКОНОМИСТ, поне социолог или журналист и ..ще ръководи ТОЙ , държавата !? Напоследък станаха доста главните лекари на болници, “гърмящи” с обикновени договори за доставки, продажби, наеми, услуги и т.н.
НО, ПИТАМЕ и имаме Право: КАКВО ОБЩО има със съдружници на ТИМ, какви са тези негови съдружия във ФИРМИ с подобни субекти? Все пак НЕ всички в държавата НЕ сме били особени “застрахователи",охрани , членове на”благовъзпитани сдружения”, хОра на кармелитките ,СИК,ТИМ,ИПОН,ВИС и сие.Дори и много малко хора в България са били и руски агенти :) Огромното мнозинство граждани НЕ сме били членове на тези …”благовъзпитани“,интелигентни” общества.:) ЗАЩО НЕ СЕ ПИТА КАНДИДАТА:)