Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ГЕРБ и ОП обещаха двойни заплати за учителите

Александра Маркарян 13 април 2017 в 14:28 4451 2

Снимка БГНЕС

Двойни заплати на учителите обещават ГЕРБ и Патриотите в управленската си програма. Колко пари ще са необходими и откъде ще дойдат те не става ясно. Разбира се само, че обещанието важи, ако коалицията изкара пълен мандат.

Общо 46-те реда за образование в програмата са по-скоро поредица от лозунги, отколкото заявени конкретни и ясни цели с крайни срокове и предвидено финансиране.

Под приоритет номер 1 авторите на програмата са записали "издигане на образованието в стратегически национален приоритет" и провеждане на "решителна политика, насочена към ликвидиране на неграмотността", а също и "родолюбие" в образователната система, което да доведе до "възпитание и извисяване на българския дух", "чувство за солидарност в обществото и привързаност към родината". 

Не става ясно как образованието ще стане стратегически приоритет. Има витиевато обещание парите да са повече, но с колко, от кога не става ясно.

Според програмата от 2018 г. ще се промени формулата, по която се изчисляват делегираните бюджети на училищата и годишните средства ще зависят не само от броя на учениците, а и от качеството на образователния процес. Как ще бъде измерено то също е неясно.

В програмата е заложено и "гарантиране на неприкосновеността на учителя", но няма отговор на въпроса "Как?".

Вместо това има заявление за прилагане на "решителни мерки" за пълното обхващане на всички послежащи на образование деца и предотвратяване на отпадането на образователната система. За съжаление, дори внимателният повторен прочит не би задоволил любопитството на хора, които биха се почудили как задача непосилна за правителствата през последните 20-25 години, включително на ГЕРБ, ще бъде решително изпълнена сега от ГЕРБ и Обединени патриоти.

"Подкрепа за българските училища в чужбина като крепител на българската национална идентичност" е поредното добре звучащо обещание.

От ГЕРБ са планирали активно въвеждане на дуалната система в професионалните гимназии, която не е непозната на бившите техникуми.

Другите цели на бившите и бъдещите управляващи са:

- "повишаване на уменията в областта на предприемачеството, информационните технологии и активната гражданска позиция";

- "повече спорт в училище за повече здраве и живот без агресия";

- ежегоден ръст на средствата за наука, неясно с колко.

По традиция, и в тази програма виждаме обещанието за изграждане на високотехнологични паркове.

В сферата на висшето образование се предвижда реформиране на Националната агенция за оценяване и акредитация, промени в системата на акредитация и в рейтинговата система, но отново няма и ред конкретика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews