Нинова: Мафията се храни от страха и се пази с бухалка

ГЕРБ: Няма да подкрепим вота, защото носим отговорност 

Ирина Евгениева 20 юли 2020 в 10:05 3022 3

"Мафията се храни от страха и се пази с бухалка", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънредно заседание в парламента по повод внесения вот на недоверие от БСП.

Вотът на беше внесен на 17 юли 2020 г. от БСП. Недоверието на опозицията към правителството е заради провала му в противодействието на корупцията. Това е петият вот на недоверие, който социалистите внасят в 44-ия парламент срещу третия кабинет на Бойко Борисов и вторият на тази тема. Според парламентарната процедура гласуването се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

Причините за народния гняв са много дълбоки и се коренят в олигархично-мафиотския модел на властта, заяви лидерът на БСП. 

"Огромните корупционни скандали за 3 години са над 25. Държавата се тресеше от "Кумгейт", "Судужукгейт", "Паспортгейт", "ЧЕЗгейт", "Барселонагейт", "Алепугейт", "НАПгейт", "Чекмеджегейт", "Митницигейт" и още, и още", изброи Нинова.

"Днес хиляди сме по улиците и площадите на България с искане за справедливост, върховенство на закона и правова държава. Повод стана нахлуването на тежковъоръжени представители на органите на властта в президентската институция. Това беше погазване на закона и Конституцията", обясни тя. 

"Тези дни европейските лидери обвързаха европейските пари с върховенството на закона, в момент, в който улиците ни преливат от хора заради липса на върховенство", допълни Нинова. 

Тя подчерта, че от БСП искат равенството пред закона, условията за достоен труд, справедливи доходи, перспектива за младите, чиста природа и спокойни старини за възрастните.

Първото условие за това е правителството на Бойко Борисов да падне. Второто – да се разпадне 10-годишният модел на управление и да се гради бъдещето на България от можещи хора. Градеж на чиста и свята република. Искаме да отстраним причините, да разградим модела, мрежата, оплетена от паралелната държава и задушила истинската, добави лидерът на БСП. 

"Корупцията е заложена в законите умишлено, внасят се лобистки закони, които защитават частни интереси: Законът за енергетиката, Законът концесиите, за водите, Законът за приватизацията и следприватизационен контрол и много други. За 4 години Министерски съвет е внесъл 217 законопроекта, а депутатите на ГЕРБ и ОП между първо и второ четене или преходни и заключителни разпоредби - 277. Законодателството е хаотично и служи само за показаност и уж взети мерки за борба с корупцията. От 2017 досега управляващите са внесли 12 законопроекта, касаещи борбата с корупцията, всеки от тях - противоречащ на другия, за да демонстрират показност и замажат очите на хората, да покажат, че се броят с корупцията, която сами залагат в законите", допълни тя.

С началото на заседанието Георги Свиленски от БСП заяви: Няма как хората, които олицетворяват промените в темата на вота да ги няма в залата, а тук са подредени министри, които само ще слушат. 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отговори, че част от министрите са в отпуск.

Свиленов отговори: "Незабавно да прекратите отпуската (Караянчева бел. ред) на част от министрите, след няколко часа така или иначе ще отидат в постоянна отпуска".

От своя страна зам.-председателят на ГЕРБ Александър Ненков заяви: "Няма да подкрепим вота на недоверие, защото носим отговорност, а властта не трябва да бъде давана на комплексиран човек като Румен Радев".

"Категорично се противопоставям цялата власт да бъде дадена на един комплексиран човек – на президента Радев. За 4 години той успя да постигне немислимото и да разруши всеки един мост между институциите, между политическите лидери. Този човек не трябва да бъде човек, овластен с толкова много власт. Човек, изпълнен с омраза, на който в очите му е изписана една дума – "реваншизъм", защото някой му е разрушил комфорта", допълни той.

Ненков отбеляза, че депутатите от ГЕРБ са отговорни към избирателите си и затова понякога трябва да взимат трудни решения, макар че оставка на правителството може да се окаже и по-добрият вариант за тях.

"В крайна сметка, когато хората са ни изпратили тук, трябва с гласуването си да защитаваме интересите на народа", добави той. 

Зам.-председателят на ГЕРБ обясни, че той и неговите колеги няма да подкрепят вота на недоверие, не защото си пазят "местенцата за още няколко месеца", а защото хората са им гласували доверие. "Научени сме да носим отговорност, а тя изисква човек понякога да взима по-трудни решения", подчерта той, 

Ненков призова протестиращите да не се подават на емоцията и се обърна към БСП като им посочи, че хората отвън не харесват и левицата.

Председателят на ВМРО Искрен Веселинов заяви, че всички членове на "Обединени патриоти" ще гласуват против внесения вот на недоверие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

3

DeadManWalking

20.07 2020 в 21:37

Много ми е любопитно колко и плаща Бойко на Нинова за да работи за него. То е ясно, че не е от най умните, ама едва ли е пък чак толкова проста, че да му помага безплатно и то толкова активно и упорито.

Никога не съм харесвал БСП и никога няма да ги харесам или подкрепя, но дори на мен ми е странно как партия с позиции, структура и влияние се оставя доброволно да бъде системно унищожавана от това лидерско недоразумение.

4038

2

NelSun

20.07 2020 в 16:10

Нинова да вземе да се скрие и да не прави злоупотреби с протестите, никой не иска нито нея, нито партията й, която е почти фалирала. Най-добре ще е да отиде да си гледа хотелчето в Гърция и да не се излага повече.

12182

1

sawall

20.07 2020 в 10:39

Днес хиляди сме по улиците и площадите на България -- Я чай тука, кои "ние" ве? Този протест е И срещу БСП! Седни си и не се ври най-нахално!