Нинова: Кажете ми директно Г-жа Лъжа, за да сте следващият, когото да осъдя

OFFNews 15 октомври 2020 в 14:13 4502 1

Спасително за България е този този парламент да бъде разпуснат веднага и да се проведат избори. 

Това заяви лидерът на БСП Коронелия Нинова по време на дебатите за отстраняването на Цвета Караянчева като председател на НС. 

Уважаеми български граждани, ако някой от вас е имал колебания дали това Народно събрание е делeгитимирано и трябва да си ходи, днес беше освободен от тези колебания и е абсолютно убеден, че в този състав, с това мнозинство, 44-ото Народно събрание е изчерпано, каза Нинова в пленарна зала. 

Пред депутатите тя заяви още: основите на държавността, принципът на върховенство на закона, който изисква законодателят да упражнява парламентарен контрол, беше сведен до предложение за среща в ресторант. Дъно.

Унижаването на институцията български парламент с обидното и цинично изказване на г-н Борисов за председателя на институцията парламент беше сведено до спор кой е по-по-най в Кърджали и чий регион е Кърджали, и кой има по-голямо право да носи отпред епитета кърджалиец.

Уважаеми български граждани, несгодите на цяла гилдия - дейци на културата, дейци на духовността, дейци на читалищата днес, вместо да се обсъжда как да им се помогне в ситуацията с COVID-19, бяха сведени до дъното в спор за три килима трета употреба и как това било помогнало на културните дейци. Е, не ви ли убеждава това, че мнозинство с това равнище на политически разговор отдавна трябва да е в миналото?

Беше отправена критика към БСП, че внасяйки тези мотиви, ние все се оправдаваме, все за нещо някой друг ни е виновен и сеем език на омразата. Уважаеми граждани за развитие на България, неслучайно махам европейски, и Европа ли ви е виновна, че се оправдава, след като в последните документи, доклади и резолюции казва, че няма върховенство на закона, че има лошо качество на законодателството в българския парламент, че в резултат на това корупцията вече залагате в законите, кръгове, близки до правителството се облагодетелстват с европейски средства. И това ли е оправдание? Или е категорична оценка за равнището на работа в българския парламент.

Уважаеми български граждани, вероятно сте си направили изводите от днешния дебат. Единственото, което можем да ви обещаем е, че това категорично ще се промени при мнозинство на БСП и групата на „БСП за България“.

Сега искам да опровергая няколко лъжи.

Първо, г-жа Атанасова категорично излъга, че последното искане за изслушване на министър-председателя е било преди една година. Последното е от септември тази година. Има такива през февруари, април, юни, юли, септември и последното е във връзка с поредния договор за F-16. И на нито едно от тези изслушвания, които ние сме подписали, министър-председателят не дойде. Опровергавам лъжа номер 1. Лъжа номер 2 – че последните десет години, през които вие управлявате, БСП и ДПС са едно. Не можем да скрием истината, уважаеми управляващи, която сме произнасяли от тази трибуна - през тези години ни управляваше нова тройна коалиция, официално ГЕРБ и Обединени патриоти, но неофициално ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС. И ако се опитвате да опровергаете това в края на мандата си, няма как да се случи.

И сега ще кажа няколко думи за всички критики, които отправихте към мен лично. Разбирам фиксацията ви в мен. Броих до двадесет и няколко пъти произнасяне на името ми, но не взех лично обяснение. Но няма как да приема няколко неща.

Първо, наистина човек, осъден на 4 години затвор, да ми дава оценки... Второ, да ви призова, уважаеми депутати, когато правите внушения или лъжете по отношение на председателя на БСП, да бъдете смели и да го кажете директно. Не да цитирате някой, че казал, че съм „г-жа Лъжа“. Защото за това твърдение осъдих Бойко Борисов и ми дължи разноските по делото. Така че, когато кажете „г-жа Лъжа“ , застанете с името си и го кажете, за да сте следващият, когото да осъдя. По отношение на СДС – същото – имам осъдително решение срещу премиера Борисов за поредната лъжа, че имам нещо общо със СДС. Като го говорите тук, искам директно да ме назовете, за да се срещнем в съда.

Същото се отнася и за „Техноимпекс“ – 4 проверки и всичките с едно заключение. Когато говорите за „Техноимпекс“, не правете намеци за криминална приватизация. Елате и кажете директно – Корнелия Нинова е извършила престъпление при приватизация, за да ви срещна в съда. По една единствена причина – всички тези неща ще свършат в съда, защото претендираме за върховенство на закона. Осъдителните присъди са част от това върховенство на закона.

И последно, не съм казвала нито дума за прекия избор на БСП в тази зала. Безспорно, той е принос за демокрацията в България. Защото прекият избор е силата на пряката демокрация. И тъй като много го цитирахте - аз, уважаеми народни представители, съм си получила оценката на пряк избор от народа. Когато и един от вас се яви на пряк избор и го спечели с 80%, тогава елате да разговаряме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

1

Андрешко

15.10 2020 в 16:41

другарко Нинова, а защо Сергей Станишев ми уволни когато бяхте зам.министър?, за един преател питам :)
(и пак да ви светна, че самата Вие гласувахте закона, според който депутатите не подлежат на съд за думи, изречени от трибуната на Народното събрание, ето Ви още една Ваша ЛЪЖА)
 
X

Да помогнем на украинските деца!