Николай Николов: СО да компенсира потърпевшите от трамвайния тормоз по 'Скобелев'

OFFNews 23 август 2022 в 11:21 1193 0

Николай Николов

Снимка БСП-София

Хората живеят в постоянен дискомфорт, каза Николов

Столична община трябва да компенсира потърпевшите граждани от трамвайния тормоз по бул. „Скобелев“, който те търпят повече от десетилетие. Този въпрос съм го поставил пред кмета Фандъкова още през март тази година, но до момента няма отговор.

Това каза общинският съветник и секретар на групата на БСП в СОС Николай Николов по повод на това, че Софийски градски съд отсъди трамвайното трасе от бул. „Витоша" по бул. „Ген. М. Скобелев" до „Петте кьошета" да бъде премахнато в рамките на година. 

“Доволен съм, че съдът застана на страната на гражданите, каузата ни се увенча с успех и спреведливостта ще възтържествува“, заяви Николов.  Той припомни, че в началото на годината, при обсъждането на бюджета на Столична община, заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов се е ангажирал преместването на трасето да бъде включено в инвестиционната програма за 2022 г., но това така и не се е случило.

По думите на Николай Николов при извършен оглед на място е установил, че трамваите не спазват ограничението за скорост на движение до 5 км/ч, а в жилищните кооперации определено се усещат и вибрациите, и шума от движението на мотрисите, особено на по-старите модели. По това трасе от години минава маршрутът на трамвайните линии №№1, 6 и 7, а от тази година и на още една - №27.

„Хората живеят в постоянен дискомфорт заради безхаберието на управляващите Столична община, което продължава 12 години. Този тормоз трябва да бъде преустановен, а живеещите в непосредствена близост до „временното“ трасе да бъдат възмездени за нанесените вреди – материални и нематериални“, категоричен е социалистът.

Общинският съветник от БСП обясни, че вече пети месец кметът Йорданка Фандъкова не е отговорила колко време ще траят техническите дейности по премахването на „временното“ трамвайно трасе и на каква стойност ще възлязат. Както и дали се упражнява контрол и дали се налагат санкции на водачите на трамваи, които не спазват ограничението на скоростта на движение на мотрисите от 5 км/ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови