Столичната община е осъдена да премести трамваите от локалното трасе по бул. 'Ген. Скобелев'

OFFNews 22 август 2022 в 15:07 3584 0

трамваи

Снимка БНТ

Локалното трамвайно трасе.

Столичната община е осъдена да премести трамвайното трасе от бул. "Витоша" по бул. "Ген. Скобелев" до Петте кьошета заради шума и вибрациите, които причинява на близките жилища.

Това трябва да стане до една година от влизането в сила на решението на Софийския градски съд, което не е окончателно и подлежи на обжалване пред САС. 

Преди 5 г. срещу общината бяха заведени два колективни иска от живеещи в района граждани, които настояваха трамвайните линии да бъдат махнати или преместени. Според ищците въпросното трасе, изградено през 2010 г.,  е трябвало да бъде преместено след изграждането на втория метродиаметър в центъра на София. 

По трасето минават трамваи 1, 6, 7 и 27, като данните по делото от разписанията показват, че в делничен ден на час по линията минават 28 трамвая, а в празнични дни – по 10 на час. Колкото до оплакванията на хората от постоянния шум, от Центъра за градска мобилност са информирали, че трамваи не се движат там само от 22:55 ч. до 4:56 ч.

През август 2012 г. вторият метродиаметър на столичното метро е пуснат в експлоатация, но временното трамвайно трасе по бул. "Ген. Скобелев" остава, въпреки изискванията на чл. 54, ал.1 от ЗУТ, съгласно който временните строежи следва да бъдат премахнати при завършване на строителството. Строежите се премахват за сметка на инвеститора въз основа на заповед на началника на ДНСК.

С писмо от 31 август 2012 г. на ищците е отговорено, че при преглед на представените в ДНСК материали е установено следното: "определеният от главния архитект срок за действие на одобрените инвестиционни проекти за организация на строителството и временна организация на движението по време на строителството-изграждане на временно трамвайно трасе от бул. "Витоша" по бул. "Ген. М. Скобелев" до Петте кьошета е изтекъл".

Констатирано било, че: "В случая задължение на възложителя - Столичната община, е да премахне временните строежи и временната организация на движението по време на строителството, вкл. изграденото временно трамвайно трасе от бул. „Витоша” по бул. „Ген. М. Скобелев” до „Петте кьошета”.

Гражданите били поканени на заседание на Комисията по транспорт и инфраструктура на СОС, където били запознати с идейния проект за реорганизация на движението в участъка, на кмета било възложено да обяви тръжна процедура. Но всичко останало без последствия. 

Съдът е назначил експертиза за шума и вибрациите и постановява преместване на трасето. В решението се казва, че неизпълнението на това задължение е довело до засягане на колективния интерес на живущите в сградите по протежение на трасето, чрез излагането им на продължителна експозиция на наднормен шум и наднормени вибрации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!