Николай Ненчев осигури юристи на пчеларите, след като чу историите им

OFFNews 17 май 2019 в 20:55 6959 0

Независимият кандидат за евродепутат Николай Ненчев посети град Кнежа, област Плевен. Той се срещна с местни земеделски производители и пчелари, с които обсъди стоящите пред тях проблеми.

Качествените български продукти трудно намират място на българския пазар. От една страна, всички търсим качествените, български продукти, а от друга, производителите срещат много трудности, за да достигнат до българския пазар. Оказва се, че основна причина е бездушната и тежко корумпирана българска администрация. Законови разпоредби има, но те не се спазват и изпълняват.

Николай Ненчев заяви: „Трябва да защитим правата и на производителите, и на потребителите. И едните, и другите са еднакво губещи! Това ще гарантира сигурност както за производителите така и за потребителите. Загубим ли производителите, губим поминъка и обричаме бъдещето си!“

Търсейки надежда и подкрепа, хората питат: "Как да намерим сили и смисъл, за да продължим с пчеларството? От години ставаме свидетели на много тревожен феномен – масово измиране на милиони пчелни семейства.

През последните седмици това се разпространи като пожар в България и е учудващо, че не се вземат конкретни и работещи решения. В края на април имаше масово измиране на пчели именно в Плевенско заради опасни пестициди.

Васил Маринов, един от потърпевшите, споделя какви са трудностите, пред които са изправени българските пчелари.

“Лъжат ни, че използват едни препарати, а всъщност пръскат с други, които вредят на пчелите. Стига се дотам пчелите да умират, производството също. Обречени сме! Институциите действат срещу нас - или с бездействието си и некомпетентността си, или с това, че са корумпирани!”

Друго семейство, посветило се на тази благородна професия – сем. Георгиеви, потомствени пчелари с двама прекрасни сина, се чувстват на границата на пълното отчаяние. Получават от фонд „Земеделие“ 25 000 лв. по програмата „Млад фермер“. След поредното пръскане с отровните препарати загубват 2/3 от кошерите. Глобени са да върнат 32 000 лв.

Огорчен и разочарован от родината си, големият син загърбва всичко и търси по-добър живот в Англия. По-младият е още в България, но загубил надежда и перспектива, вече подготвя документи да напусне родния дом и страната си.

Други пчелари разказват с огорчение, че в състояние на пълно отчаяние майка се хвърля пред селкостопанския самолет, който ще пръска с пестициди в района на техния пчелин, готова да пожертва себе си. Това е последният и отчаян опит на една българска майка да задържи децата си в родината. Безрезултатно!

Николай Ненчев не се въздържа: „Стига вече гешефтарство! Безбожници и национални предатели! Тънете в забрава! Откраднахте 3,7 милиарда от КТБ и 4 милиарда заровихте в АЕЦ „Белене“, а загробвате българските производители и прогонвате децата ни! Като истински българин и родолюбец ще подкрепя и поощря българските производители и пчелари, а не китайските ментета!“

Затова той веднага предприе следните действия:

1. Предоставя трима юристи от БЗНС, които напълно безплатно и по всяко време да бъдат на разположение на засегнатите пчелари и производители.

2. Настоява за среща към земеделския министър и отправя апел за предприемане на бързи, незабавни и адекватни действия за спасяването на бранша!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови