Никола Минчев: Проблемът за признаването на 24 май за национален празник с референдум е възможно, но е по-сложно

OFFNews 24 юли 2023 в 09:58 1744 2

Минчев

Снимка БГНЕС

Никола Минчев

Проблемът за признаването на 24 май за национален празник би могъл да се реши и с референдум, но въпросът е, че има няколко дати, които са достойни за национален празник. А въпросите в един референдум изискват отговор с "да" и "не", и това усложнява нещата, заяви зам.-председателят на парламента Никола Минчев от "Продължаваме промяната-Демократична България" на инициативата, подета от Има такъв народ.

"Националният празник е въпрос, близък до ума и сърцето на всеки българин. В 47-мия парламент, когато ГЕРБ предложиха това да стане с изменение на Кодекса на труда, това стана без да се получи достатъчно широк публичен дебат. С това, че го анонсирахме вчера, вече се вижда, че става публична тема. Със сигурност ще стане както на институционално ниво, така и на обществено. Темата се вдига", посочи Минчев пред бТВ.

ПП не подкрепи идеята на ГЕРБ в 47-ия парламент, но Андрей Гюров гласува "за", което по думите на Минчев е било символно гласуване, че от тяхна страна има разбиране за тази идея.

"Дебатът кой да е националният празник върви от доста време. Отвъд този дебат, за всички нас 24 май е най-органичният, най-българският празник. Той не е само наш от гледна точка на това, че светите братя и техните ученици са дали своя принос в европейската културна и духовна история. Да мислим нашата национална идентичност през призмата на най-светлите страници от нашата история, е много важно и позитивно във времето, в което живеем", коментира и правосъдният министър Атанас Славов пред БНР.

По думите му част от обществения договор са ценностите, около които е формирана българската нация.

"Те са много важни и трябва да бъдат зачетени на конституционно ниво. Вкарваме, така да се каже, националната доктрина на страната като част от Конституцията. В Конституцията ще видим преди всичко универсални ценности, но освен тях, имаме и нещо специфично наше", заяви той.

На въпрос има ли конюнктура в предлаганите промени в Конституцията, които засягат президентската институция, правосъдният министър посочи, че служебното правителство във вида му в момента е отстъпление от принципа на парламентарно управление, затова се предлага "институтът на служебното правителство да се запази, но в нова форма – правителството в оставка, когато не може да се сформира кабинет, редовният кабинет да продължи да осъществява функциите си като служебно правителство". Славов даде за пример Нидерландия, където този модел работи.

Освен това предложението е максимално близко до парламентарния модел на управление, добави той.

Според Никола Минчев концентрирането на държавна власт се превръща в инструмент на президента.

"В бъдеще служебното правителство трябва продължи да съществува като институт, но ще има ограничени правомощия. Страната ни ще може да бъде без действащ кабинет само месец. Президентът няма да има неограничен избор за състава. Освен това, кабинетът в оставка трябва да продължи да действа като служебен. Така ще се запази връзката между парламент и изпълнителна власт", изтъкна и депутатът от ПП-ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова пред Нова тв.

Тя добави, че предложенията на "Продължаваме промяната-Демократична България", обявени вчера, вече са обсъдени с ГЕРБ-СДС и ДПС.

"Имаме подкрепа по голяма част от тях. Колегите от ГЕРБ-СДС работят върху промените в Инспектората на ВСС. Предложенията на ДПС пък до голяма степен се припокриват с нашите, така че аз съм оптимист, че в един момент ще постигнем консенсус", допълни Йорданова.

За възможността президентът да издава указ за назначаване и освобождаване на т.нар. трима големи в съдебната система Атанас Славов изтъкна, че се цели "максимално да се деполитизира самия процес".

Контра

Опорочи се цялата идея за конституционна промяна, е мнението на лидера на БСП Корнелия, което тя изрази във Варна, по повод предложението 24 май да стане национален празник на България.

Като фалстарт на процеса описа Нинова това предложение.

"Това е един вид родоотстъпничество на най-висшия закон. Това е поредната дъвка в българското общество", допълни Нинова, цитирана от БНР.

Според нея трябва "да се съсредоточим върху бюджета, върху парите за общините и да свършим нещо добро".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!