Quantcast

Нямало вече опасност от водни бунтове, навсякъде има вода за поне 1 г.

Георги А. Ангелов Последна промяна на 14 януари 2021 в 12:32 1108 0

Снимка Архив/OFFNews

Емил Димитров

Във всички язовири има вода за поне една година, отчете в парламента министърът на екологията Емил Димитров. В края на ноември той предрече, че Бургас може да остане без вода през следващата година, защото язовир "Камчия" е празен”, че ще има трети път избори - един път редовни, един път президентски и един път заради водни бунтове, защото обезпечеността с вода е 40-45 %.

Димитров обаче предупреди, че тенденцията е към тези 52 язовири да се насочат много ВиК-та, защото много от сондажите за питейна вода са пресъхнали.

"Язовирите са пълни, за този сезон учудващо пълни. Те бяха пълни и преди дъждовете, но никой не искаше да си го признае. Видяхме климатичните промени как действат - за 4 часа се излива норма, която иначе за 4 месеца не се излива", каза още министърът.

Ако човек се къпе, сифонът поема водата от един бойлер, но при 160 бойлера сифонът няма да може да поеме водното количество, опита се да обясни на депутатите, защо някои реки преляха тези дни и се стигна до наводнения и частични евакуации.

Действат като буфери, обясни Димитров ролята на язовирите, събират високата вълна, задържат я, преразпределят я и я изпускат контролирано, когато речните корита са по-празни. “Неслучайно са направени. Видяхме как добре работят. Дунав е под праговете за внимание", уточни още министър Емил Димитров. 

Видяхме как действат климатичните промени, заключи за бедствията Димитров.

Имаме проблем с проводимостта на реките, но това е отговорност на кметовете и областните. Ние издаваме предписание, но не сме тези, които трябва да чистят реките, каза Димитров за речните разливи и снимките на преливащи от боклук реки в последните дни. Според него част от кметовете, вместо да карат боклука в регионалните депа, използват местните депа, казвайки, че там само товарят и претоварват. Той даде пример със скорошния случай в Невестино, където общината беше изхвърлила боклук в реката.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !