Няма съгласие за правителство с трети мандат, отиваме към избори

ДБ, ИБГНИ и БСП напират за преговори за трети мандат, но ИТН са твърдо в опозиция на всички

Георги А. Ангелов 19 август 2021 в 12:51 9841 2

Снимка БТА

Филип Станев от "Има такъв народ" (ИТН) се ръкува със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов при консултациите за съставяне на правителство, които не завършиха с резултат

Шансовете за съставяне на правителство с трети мандат са почти нулеви и третите парламентарни избори за тази години изглеждат почти сигурни. Парламентът не се е разпуснал все още поради желанието на президента Румен Радев, служебното правителство и част от партиите в парламента първо да има актуализация а бюджета. Това става ясно от изказванията на лидерите на парламентарни групи в кулоарите на парламента, както и от източници на OFFNews, пожелали да не бъдат цитирани. 

ГЕРБ, които ще получат втория мандат, вчера заявиха, че ще го върнат веднага. 

Лидерите на групите на Демократична България - Христо Иванов и на ИБГНИ - Мая Манолова демонстрираха днес желание за преговори за съставяне на правителство с третия мандат. Лидерът на БСП Корнелия Нинова също иска да вземе третия мандат и да състави правителство. 

Утре или в началото на следващата седмица „Изправи се БГ! Ние идваме!“ започва разговори с всички парламентарно представени партии без ГЕРБ и ДПС, обяви днес Мая Манолова. Формациите ще обсъждат вариант за правителство с мандат до следващата пролет.

„Тези разговори да се случат публично и ние сме готови да положим всички усилия в тези разговори да се включат формациите извън ГЕРБ и ДПС, да бъде направено всичко възможно и най-голямата парламентарна група да се включи в този процес.

Правя уговорката, че ако друга политическа сила инициира такива разговори, ние ще се включим. Възможността е сега, и аз очаквам, надявам се, разчитам, че президентът няма да бърза с даването на втория мандат“, каза оше Манолова.

Христо Иванов обаче предупреди днес, че разговорите зависят от това на кого ще бъде връчен третия проучвателен мандат, но формацията ще участва в тях. Заявката на ДБ е, че няма да подкрепи правителство с мандат на БСП.

Правителството е в ръцете на ИТН

„Разговори трябва да има, ако изобщо имаме надежда здравият разум да надделее. Ако „Има такъм народ“ запазят тази позиция, очевидно това означава, че отиваме на избори“, каза още Христо Иванов за изявлението на Слави Трифонов от вчера, че партията му ще бъде "конструктивна опозиция". "Ще обсъдим в групата дали ние да сме инициатори на тези разговори", каза още Иванов.

Без ГЕРБ и ДПС, чисто математически е невъзможно съставянето на кабинет без гласовете на депутатите на Слави Трифонов в пленарна зала. 

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, обаче днес даде да се разбере, че позицията им няма да се промени: 

„Всъщност в опозиция ни поставиха останалите партии, защото те гласуваха против нас. Предложихме кабинет, не получихме подкрепа, изтеглихме кабинета. Ние сме опозиция, защото всички партии, всички, казаха, че няма да го подкрепят. Кое е неясно? Предсрочни избори според нас е единият вариант, другият вариант е останалите партии да съставят правителство“.

Нито една от "партиите на протеста" не желае колаборация с ГЕРБ и ДПС или подкрепа за правителство под някаква форма. Десислава Атанасова (ГЕРБ) днес заяви, че идеята за краткосрочно правителство е „доста налудничава“. Според източници на OFFNews ДПС проявяват желание под някаква форма да подкрепят правителство с третия мандат, но тя не е желана от никого. 

Първо да мине актуализацията

Президентът Румен Радев няма срок в който трябва да връчи втория мандат и бавенето му се обяснява с желанието му да бъде направена актуализация на бюджета. Вчера той коментира и възможността за обвързване на гласуването на актуализацията с връчването на третия мандат, за което намекна в края на миналата седмица. Според него "ще е крайно безотговорно, ако и този парламент не състави правителство и не актуализира бюджета". Радев заяви още, че ако това се случи, следващият служебен кабинет ще бъде с "вързани ръце по време на криза".

Реалистичният срок за актуализация на бюджета е до три седмици, заяви пред БНР Любомир Каримански (ИТН), председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Бюджетната комисия тази седмица започна да обсъжда актуализацията, което означава, че може да има такава до 10 септември. 

Избори 2 в 1 или в поредни седмици

Преди Радев да разпусне парламента, депутатите трябва да насрочат избори за президент. Според Конституцията те трябва да се състоят не по-рано от три и не по-късно от два месеца преди края на мандата на държавния глава - 22 януари 2022 г. Гласуването е винаги в неделя. Първата възможост за него е 24 октомври, а следващите са 31 октомври и 7 ноември. Най-късната дата за първи тук е 14 ноември, тъй като трябва да се предвиди и балотаж седмица по-късно - на 21 ноември.  Ако приемем, че парламентът ще се разпусне след 3 седмици с довършването на актуализацията на 10 септември, а парламентарните се насрочват до два месеца след разпускането, то възможните дати за парламентарни избори се очертава да са 10 или 17 октомври. Така има възможност парламентарните избори да са преди президентските. 

Съществува възможност и за избори 2 в 1, при забавяне на актуализацията или процедурни хватки. Твърди, че президентът няма желание за двойни избори, тъй като чисто мажоритарните президентски избори ще преминат в агитация за парламентарни. 

От ЦИК още не са обявили дали има техническа възможност за едновременно гласуване, но от доставчика на машините обявиха, че това може да стане с две карти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8119

2

Nelumbo

19.08 2021 в 15:13

Смешници са ИТН. Разчитат на президентския рейтинг, да ги изтегли при избори 2 в 1. Иначе - чао, чао.
Да се връщат в студията, за да плюят по всички, че най-добре го могат. Ама в тази ситуация, ще трябва най-вече по себе си да плюят - нали са първа политическа сила, все пак!
 
X

Подкастът на OFFNews