Няма как да направим коалиция с ''Възраждане'', защото имат фашизоидни прояви, обяви Нинова

Възраждане и ИТН бяха употребени за избора на подуправител на НЗОК и след това изхвърлени, заяви лидерът на БСП

Ружа Райчева 01 декември 2023 в 13:52 2028 4

Георги Свиленски и Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Георги Свиленски и Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията ѝ не би могла да направи коалиция с "Възраждане", защото те имат "фашизоидни прояви", след като стана ясно, че Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да изключи БСП.

Причината за обсъжданото изключване е намерението на БСП да формира коалиция с проруски и националистически партии. Преди няколко дни БСП проведе среща с 16 партии, с които си е сътрудничила на местните избори.

Партиите са от левия спектър, център и патриотични организации, но не и националистки, подчерта Нинова. 

"Виждаме от няколко дни огромно напрежение срещу потенциално обединение на ляво, център и патриоти за общо развитие на България. Очевидно някой се уплаши от това и затова има такова реакции", каза днес в парламента лидерът на социалистите. 

Тя каза, че не са поканили "Възраждане" на срещата, защото те са националисти, които от време на време имат "фашизоидни прояви". "Атака" също не е била поканена по тази причина. 

На въпрос защо в такъв случай са били поканени ВМРО, Нинова отговори, че с тях са работили добре на местните избори. 

По-рано днес премиерът Николай Денков постави ултиматум на ГЕРБ да се върнат към първоначалните уговорки в "некоалицията", защото в противен случай ще вървят в "грешната посока". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателят на "Демократична България" и финансовият министър Асен Василев реагираха, като заявиха, че са изгладили недоразуменията в управляващата "сглобка". На свой ред от ДПС обявиха, че ще участват в регламент за попълване на регулаторите, но не и в изпълнителната власт. Освен това лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха управителят и подуправителят на НЗОК да си подадат оставките, въпреки че кандидатурата на проф. Момчил Мавров, номиниран от ГЕРБ, бе приета от парламента едва вчера след многочасови скандали

Междувременно лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че може би трябва да се инициира трети вот на недоверие към правителството заради бюджета на НЗОК. Нинова каза, че темата не е обсъдена с БСП. 

"Костадинов трябва да измие срама от вчера. Вчера "Възраждане" и ИТН бяха употребени, а днес те си се събраха и се разбраха, а ИТН и "Възраждане" са изхвърлени в нищото. Гласовете на БСП обаче не се употребяват и това е нашата сила”, каза Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

788

4

jorj

01.12 2023 в 20:48

Хитлер казал на Мусони, че е ФАШИСТ и няма да прави тристранен пакт, ама. ! 3- ти март Корни, същото новото старо червено фашизоидно зародишче с зелени чорапки, и с него няма да се коалираш! Тогава с кое червено - фашисткото уродството ще се
"коагулираш"?!

9347

3

Анализи

01.12 2023 в 20:38

То цялото Възраждане са сталинисти фашисти. Нинова много късно го открива.

22548

2

dolivo

01.12 2023 в 20:14

Лика прилика

Плюли си в устите

Крастави магарета се надушват

С каквото лягаш с такова ставаш

--
някаква друга релевантна народна мъдрост?

-1650

1

ob1

01.12 2023 в 16:22

Вие сте си лика-прилика, Корни! Пропутински подлоги, в едно руZко дупе правени...

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки