Денков постави ултиматум на ГЕРБ, иначе правителството нямало смисъл

Ружа Райчева 01 декември 2023 в 09:45 5202 3

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Николай Денков

Премиерът Николай Денков призова ГЕРБ да се върнат в "правилната посока", защото в противен смисъл настоящото управление губи своя смисъл, каза той на брифинг в Народното събрание.

Денков заяви, че от две седмици ГЕРБ бавят заседанията за избор на членове на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и не изпълняват това, което са се договорили. Денков призова ГЕРБ да се върнат в полето, на което са се разбирали да управляват заедно - диалог, като по този начин индиректно постави ултиматум за оставането си в управлението. 

Премиерът заяви, че вижда сериозни проблеми в избора на проф. Момчил Мавров за подуправител на НЗОК вчера, който буквално завърши с физически скандал. 

"Нека да бъде ясно, че с избора на този подуправител бяха нарушени два принципа. Този човек има проблеми, виждал съм сигнал от ДАНС към прокуратурата за това, че е лобирал. Така че назначаването му на позиция, за която е отговорен за 8 млрд. лв., е недопустимо", каза Денков. 

Той е пратил доклад до председателя на парламента Росен Желязков относно личността на Мавров. Денков заяви, че той е бил избран с помощта на гласовете на "Възраждане" и "Има такъв народ". 

Денков каза, че ПП са очаквали да се избере състав на КПКОНПИ и регулаторите в България, но че от две седмици ГЕРБ бавят правилата за избор на състав на КПКОНПИ. От Европейската комисия (ЕК) са се обадили преди два дни, за да попитат какъв е прогресът по въпроса, съобщи премиерът. 

"Или ГЕРБ ще се върнат обратно по пътя, по който тръгнахме с подготовката на законите, които трябва да се приемат или ние през последните две седмици сме се отклонили в грешната посока. Това е залогът, който има и затова емоциите са по-високи, отколкото е нужно", каза Николай Денков.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че те ще останат в управлението, "докато им издържат нервите".

Денков днес отговори като каза, че е добре с нервите и че не го вълнуват дребните заяждания. "Вчера ясно се видя, че има опасност да тръгнем в грешната посока. Ако това не стане - това правителство няма смисъл", обяви Денков. 

"Правителство има, защото има парламент, тоест и обратното е вярно", заяви той.

Единственият смисъл правителството да работи е, ако България се движи в правилната посока, "когато сме на една ръка разстояние от Шенген", каза още Денков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

3

мнение от IP

01.12 2023 в 14:13

"Правителство има, защото има парламент, тоест и обратното е вярно". Това е точно в десятката! Обратното не би трябвало да е вярно в нормална държава, обаче е! И Денков им го напомни по чудесен начин.

135

2

Far Rider

01.12 2023 в 13:19

Стига сте ни пускали балона за Шенген. Нямаме нужда от него. Проблеми със Шенген имат руските олигарси с български ЗЛАТНИ паспорти! И от кога един химичен академик знае коя е "правилната посока". Ако иска той да я определя да си направи партия и да се кандидатира!

1005

1

kokoto

01.12 2023 в 10:57

ми как да са вкарат сами в ГРОБА
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews